A világ 10 legjobb játéka... a ChatGPT szerint - 1. rész

A világ 10 legjobb játéka... a ChatGPT szerint - 1. rész

Jó néhány játék ezek közül sokak listáján ott lehetnek.

A "minden idők legjobb videójátékai" listák általában szubjektívek és változatosak, attól függően, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe az ember (például eladások, innováció, kritikai fogadtatás stb.). Minden hírportálnak, illetve játékosnak megvannak a kedvencei, és ezeket tényleg nagy becsben szokták tartani. Sok esetben egyébként nem is feltétlenül lehet összehasonlítani ezeket az alkotásokat egymással, mivel más stílusban készültek, vagy az egyik fejlesztőcsapat nagyobb költségvetéssel dolgozhatott, mint a másik, egyjátékos vagy többjátékos módra fókuszál inkább, és a többi.

Ezeket olvastad már?

Viszont most tettünk egy merész kísérletet arra, hogy megkérdeztük a ChatGPT-t, szerinte melyik minden idők 10 legjobb videójátéka. Természetesen választ is kaptunk rá, és most az első cikkünkben bemutatjuk a tizediktől a hatodik helyezettig a címeket, melyeket a mesterséges intelligencia kiválasztott. A leírás alapján a rendszer az alábbiak szerint jellemezte a listát: egy általános összefoglalója annak, amit sok forrás és elemzés gyakran megemlít a legjobb játékok között. A felsorolás a kritikai elismeréseken, eladási adatokon, és a játékosközösségeken alapul, de fontos megjegyezni, ez ettől függetlenül nem biztos, hogy valóban lefedi az előbb említett témakört. Lássuk hát, hogy mely alkotásokat tartotta érdemesnek az AI a top10-hez:

10. Chrono Trigger

Egy rendkívül népszerű és kritikailag elismert szerepjáték (RPG), amelyet eredetileg 1995-ben adtak ki a Super Nintendo Entertainment System (SNES) konzolra. A szoftvert a Square-nek (mostmár Square Enix) köszönhetjük, de olyan híres videojáték-alkotók is részt vettek a fejlesztésében, mint Hironobu Sakaguchi, a Final Fantasy franchise atyja, Yuji Horii, a Dragon Quest sorozat mögött álló legenda, és Akira Toriyama, a Dragon Ball sorozat első számú embere. Hárman összeültek és minden tudásukat latba vetették, hogy létrehozzák a Chrono Trigger-t, ami azóta is széles körben a videojátékok egyik mérföldkövének számít. A Chrono Trigger története az időutazáson alapul, ahol a főszereplő, Crono, és barátai elképesztő utazáson vesznek részt, kezdve a prehisztorikus időktől egészen a poszt-apokaliptikus jövőig. Céljuk, hogy megállítsák egy gonosz lényt, Lavost, aki az emberiség elpusztítására törekszik. A program a hagyományos japán szerepjátékok (JRPG) elemeit ötvözi innovatív funkciókkal. Vegyük például a harcrendszert, ami lehetővé teszi a kombinált támadásokat, amelyek speciális képességeket és erősebb támadásokat aktiválnak.

Nem véletlenül véste fel az AI a listára, mert mind a napig példaként szolgál a későbbi JRPG-k számára a történetmesélés, a játékmenet és a világépítés terén.

9. Half-Life 2

Half-Life 2 2004-ben jelent meg a Valve Corporationnek köszönhetően. Közvetlenül a Half-Life folytatása volt és az első játék eseményei után játszódik. A Source motor, amelyet a játék fejlesztésére használtak, jelentős előrelépést jelentett a játékmechanikák és a grafikai megjelenítés terén. Realisztikus vízhatások, részletesebb animációk, és dinamikus fényeffektusok tették a Half-Life 2-t vizuálisan lenyűgözővé a maga idejében.

A folytatás jelentős kritikai és kereskedelmi sikert aratott, több díjat is bezsebelt, köztük az "Év Játéka" díjat. Hozzájárult a videójátékok fejlődéséhez, és példaként szolgált a következő generációs fejlesztésekhez is. Azóta is mérföldkőnek számít az FPS műfajban és a videojáték-történelemben.

8. Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 (RDR2) egy epikus western, akció-kaland és szerepjáték, amelyet a Rockstar Games fejlesztett és adott ki. A játék 2018-ban jelent meg a PlayStation 4 és Xbox One konzolokra, majd később PC-re és Stadia platformra is elérhetővé vált. Mint a 2010-es Red Dead Redemption közvetlen előzménye, a RDR2 az 1899-es évek Amerikájában, a vadnyugat alkonyán játszódik, bemutatva az Egyesült Államok átalakulását a modern kor felé.

7. Portal 2

Portal 2 szintén egy Valve remekmű. Ez egy puzzle-platform videójáték, amely 2011-ben jelent meg PC-re, PlayStation 3-ra, Xbox 360-ra, és később Linuxra és OS X-re is. Mint a 2007-es Portal folytatása, a játékmechanika alapvetően az első részben megismert elemekre épül, kibővítve néhány újítással, mint a vonósugár, a lézersugarak irányát befolyásoló kockák, fényhidak, vagy a különböző típusú gélek, amikkel a játékos a mozgását gyorsíthatja fel, vagy bármilyen felületre portált helyezhet el a segítségükkel.

A játék kritikailag elismert lett a történetmesélése, a humora, a zseniálisan megtervezett puzzle-ök, valamint a kooperatív játékmódja miatt. Portal 2 számos díjat megnyert, többek között az "Év Játéka" díjat is.

6. Super Mario 64

A Super Mario 64 egy forradalmi 3D-s platformjáték, amelyet a Nintendo fejlesztett és adott ki 1996-ban N64 konzolra. Ez volt az első alkalom, hogy a Super Mario sorozat belépett a háromdimenziós térbe, és ez meghatározó pillanatot jelentett a videojátékok történetében. Shigeru Miyamoto vezetésével a játék újraértelmezte a platformjátékokat, új standardot állítva fel a játéktervezés és a 3D-s navigáció terén.

Kövess Minket!



Gamer szótár