Már a jövőhéten aláírhatja Amerika a TikTok halálos ítéletét

Már a jövőhéten aláírhatja Amerika a TikTok halálos ítéletét

A TikTok igyekezett egy értesítés kiküldésével védekezni, de ezzel csak olajat öntöttek a tűzre.

50-0 arányban igennel szavazott az Amerikai Képviselőház Kereskedelmi Bizottsága egy olyan kétpárti törvényjavaslatra, ami a TikTok betiltásával járhat – írja a CNN. Ez lényegében arra kényszerítené a TikTok kínai birtokosait, hogy adják el a platformot vagy húzzák le a rolót az Egyesült Államokban. Mivel a képviselők szűkebb körében osztatlan sikert aratott a javaslat – ami 170 millió amerikai felhasználót érinthet –, igen valószínű, hogy hamarosan törvénybe is iktatják majd a Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Actet (kb. törvény az amerikaiak védelmére külföldi ellenfelek által irányított alkalmazásokkal szemben).

A TikTok tulajdonosa a ByteDance nevű cég, amely ugyan hivatalosan magánkézben van és nem is Kínában (hanem a Kajmán-szigeteken) van bejegyezve, de pekingi irodával rendelkezik és több szálon fűzödik a kínai kormányhoz. A cég rendszeresen és szorosan együttműködik az állammal, hogy segítsen érvényesíteni a kommunista vezetés akaratát, például tüntetések cenzúrázásán keresztül. Továbbá sokan megkérdőjelezik még az alkamazás kapcsán, hogy morálisan elfogadhatatlan tevékenységeknek ad teret, vagy éppen gyerekek között terjeszt halálos trendeket.

Ezeket olvastad már?

Amennyiben ez az új amerikai törvényjavaslat érvénybe lépne, akkor 165 napja lenne a ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTokot egy, az USA által barátságosabbnak vélt országban működő cégnek. Ha ez nem történik meg, akkor például az Apple és a Google le kell vegyék a digitális boltjaikból az appot, mert onnantól kezdve illegális lenne még a terjesztése is. Persze nem a TikTok az egyetlen alkalmazás, amit ez a javaslat érinthet. Bár egyértelműen ez a legnagyobb és a képviselők elsődleges célpontja most. Emiatt egyébként igen agresszívnak tartják a szakértők a javaslatot. Azonban az, hogy mindkét párt támogatta a megírását, majd el is fogadta az első verzióját a Kereskedelmi Bizottságban, azt jelenti, hogy nem sok akadálya lesz annak, hogy végül valódi törvénnyé válhasson.

A TikTok a törvényjavaslatra reagálva egy értesítést küldött ki minden felhasználójának védekezés gyanánt. Ennek szövege a következőképp szólt:

„A Kongresszus a TikTok teljes betiltását tervezi. Tudasd velük, hogy mit jelent számodra a TikTok, és üzenj a kongresszusi képviselőknek, hogy szavazzanak nemmel.”

Az üzenet hatalmas felháborodást váltott ki. Egyrészt sokan – köztük főképp kiskorúak – telefonon kezdték keresni a képviselőket és irodáikat, hogy ne vegyék el tőlük a TikTokot, mert annyira fontos az életükben a platform. Másrészt a politikusok és a szakértők úgy gondolják, hogy ezzel a TikTok tulajai átlépték azt az eddig csak elméletben létező vonalat, ami miatt eddig is aggódtak. Hiszen a minden felhasználónak kiküldött üzenet a tökéletes példa arra, hogy miként tudja a ByteDance vagy a Kínai Kommunista Párt befolyásolni az amerikai közvéleményt a kénye-kedve szerint. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel csak újabb fegyvert adott a platform a képviselők kezébe. Tehát már az is elképzelhető, hogy az eddig bizonytalannak számító képviselők is a törvényjavaslat mellett fognak voksolni a jövőheti szavazáson.

Kövess Minket!



Gamer szótár