Neki ültettek először Neuralinket az agyába, mutatjuk mivel játszik vele

Neki ültettek először Neuralinket az agyába, mutatjuk mivel játszik vele

A gondolataival képes irányítani a játékot, volt, hogy alvás helyett is ezt csinálta.

Elon Musk néhány tudós társaságában 2016-ban alapította meg a Neuralinket, ahol forradalminak ígérkező agyi implantátumot fejlesztenek, mellyel teljesebb életet biztosíthatnak a sérült emberek számára. Először állatokon tesztelték az eszközt, majd idén januárban eljött a történelmi pillanat, és az első emberi pácienssel is összekötötték a technológiát. Noland Arbaugh az a 29 éves önkéntes, akin elvégezték a beavatkozást. Arbaugh egy 8 éve bekövetkezett búvárbalesetben válltól lefelé lebénult, azonban a Neuralink segítségével viszonylag hamar javult az életminősége. Az eszköz lehetőségeit kihasználva tud a laptopján sakkozni – a gondolataival irányítja azt –, valamint képes a háttérben futó zene kalibrálására is. A végtelen lehetőségen felbuzdulva elkezdett japánul és franciául is tanulni. Nemrég egy beszélgetés során arról számolt be, hogy mikor teljes kontrollt adtak neki az implantátum felett, amíg csak lehetett a Civilization 6-tal játszott.

„Az egyik első alkalommal, amikor odaadtátok nekem a teljes irányítást, valójában egészen reggel 6-ig a Civilization 6-tal játszottam. Megérte, szerintem a legjobb kifejezés rá az, hogy egyszerűen fantasztikus volt. Már feladtam, hogy valaha is újra játsszak vele.” – mesélte, majd így folytatta – „Most már szó szerint csak fekhetek az ágyban, és kedvemre játszhatok. Őszintén szólva a legnagyobb korlátozás ezen a ponton az volt, hogy meg kellett várnom, amíg az implantátum feltöltődik, miután az egészet felhasználtam. Tehát nyolc órát játszottam, leálltam, hagytam tölteni egy darabig, aztán újra mehet a játék."

Ahogy Arbaugh is elmondja, a rendszer természetesen még nem tökéletes, de már most nagyban javítja az életminőséget. Használatával remélhetőleg idővel egyre több sérült ember élhet teljes életet, és élvezheti újra az olyan hétköznapinak mondható dolgokat, mint például egy videójáték.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár