Nem – ez volt az amerikai kormány válasza az arcfelismeréses videójáték-vásárlásra

Nem – ez volt az amerikai kormány válasza az arcfelismeréses videójáték-vásárlásra

Tényleg nem hazudott az ESRB tavaly nyáron, amikor azt mondta, valami másról van szó. De ettől még az amerikai kereskedelmi bizottság nem vette meg az ötletüket.

Az ESRB (Entertainment Software Rating Board) tavaly nyáron egy furcsa kérelmet nyújtott be az amerikai kereskedelmi bizottság (Federal Trade Commission, FTC) felé a Yoti és a Superawesome nevű cégekkel közössen. A videójátékok korhatár-besorolásával foglalkozó szervezet ebben egy „igazolható szülői hozzájárulási mechanizmust” akart engedélyeztetni, amit „adatvédelemmel ellátott arcalapú életkorbecslésnek” hívnak. Ennek a lényege az lenne, hogy a szülő fényképe alapján képesek lennének eldönteni, hogy az illető adhat-e egy kiskorúnak engedélyt a korhatáros játékokhoz.

Érthető módon ez sokaknál kicsapta a biztosítékot, mert adatkezelési szempontból minimum aggályos, hogy mindenkiről fotókat gyűjtögetne az ESRB. Azonban a szervezet szerint nem erről van szó, hanem egy automatizált rendszerről, ami csupán egy „igen vagy nem” választ osztana meg a programot használó cégekkel az alapján, hogy az illető elmúlt-e 25 éves vagy sem. Az ötlet az lenne, hogy ez nem különbözik majd egy személyi igazolvány felmutatásától. De persze ez abban az értelemben csúsztatás, hogy nem csak megmutatnának magukról egy képet a felhasználók, hanem feltöltenék azt egy általuk nem kontrollált szerverre, ahol elvileg azt csinálhatnának vele mindenféle cégek, amit csak akarnak.

Ezeket olvastad már?

Az amerikai kereskedelmi bizottság most reagált erre a sok szempontból nevetséges felvetésre. A válaszuk pedig egy jó nagy nem volt – négyből négy bizottsági tag ellene szavazott. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy az ESRB soha többé nem is próbálkozhat ilyesminek az engedélyeztetésével, üzemeltetésével. Sőt, az FTC arra számít, hogy további információkkal szolgálnak majd a kérelem benyújtói. Ettől azt remélik, hogy így segíthetnek nekik és a társadalomnak megérteni, hogy mi szükség van erre, hogyan működne a valóságban és miként segít ez megoldani a Children's Online Privacy Protection Acttel (törvény a gyermekek online magánéletének védelmére) kapcsolatos feladatokat.

A helyzetet egyébként tovább bonyolítja, hogy a képbe került ez a törvény is. Ugyanis a COPPA egyik legfőbb pontja, hogy ha egy 13 éven aluli gyermekről adatot akar gyűjteni egy cég, akkor először egy „azonosítható szülői engedélyre” van szüksége. Tehát még csak nem is azért csinálta volna ezt az arcfelismerős rendszert az ESRB, hogy megvédje a fiatal játékosokat a káros hatásoktól. Hanem azért, hogy ne kerüljenek a partnerei bajba, ha korlátlanul adatbázisokat építenek a játékokon keresztül megszerezhető felhasználói adatokból.

Kövess Minket!



Gamer szótár