Két magyar is kijuthat a GeoGuessr-világbajnokságra hétvégén

Két magyar is kijuthat a GeoGuessr-világbajnokságra hétvégén

Két magyar játékosért izgulhattok az egyik legkülönlegesebb világbajnokság európai selejtezőjén.

Április 12-14. között rendezik meg Stockholmban a GeoGuessr World Cup EMEA régiós döntőjét, amelyről tíz játékos juthat tovább a szeptemberi nagydöntőbe. A régiós döntőbe meghívásos alapon és kvalifikáció útján jutott be 16 játékos, akik négy csoportba osztva fognak megküzdeni egymással. A versenyt élőben közvetítjük a twitch.tv/zeneszerzo és twitch.tv/konti1337 csatornákon, mindhárom napon 13:00 órától.

Ezeket olvastad már?

A tavalyi világkupán top 8-as eredményt elért Debre meghívást kapott erre a rendezvényre. Debre a legtöbb győzelemmel rendelkező játékos a Trevor Rainbolt youtuber által szervezett GeoGuessr versenyek statisztikái szerint, azonban az utóbbi hónapokban versenyek híján nem láthattuk játszani. Ha ez idő alatt fenn tudta tartani a motivációját és a szintjét a játékban, a papírforma szerint jó esélyekkel indul a nagydöntőért. Debre specialitása, hogy rengeteg egyedi, trükkös helyszínt ismer, mivel az A Balanced World játékbeli térkép készítése során kifejezetten ilyen helyszíneket keresett. Debre mérkőzéseit a tavalyi világbajnokságról ebben a videóban tudod visszanézni.

Szalek azon 8 játékos közé tartozik, akik online kvalifikáció útján jutottak be erre a versenyre. A kvalifikációs folyamat nehézségét jól tükrözi, hogy a továbbjutott játékosok között olyan nevek vannak, mint például Crookst, aki az egyik közösségi világrekord tartója. Szalek a kvalifikációja óta láthatóan keményen gyakorol, a legutóbbi hetek folyamán a Champion divíziója 5. helyéig mászott fel. Saját elmondása szerint specialitása Ausztrália és az Egyesült Államok. Szalek nemrég vendégszerepelt BarrBarrBinks YouTube csatornáján - aki szintén kvalifikált a versenyre.

Mi a GeoGuessr?

A Google Street View szolgáltatás közel 90 országból tartalmaz Google által készített panoráma képeket. A GeoGuessr játék ezen országokból választ véletlenszerűen egy helyszínt és adja a játékosok elé a képet.

A játékosoknak meg kell tippelniük, hogy hol készült a fotó, erre egy perc áll rendelkezésükre. 150 méteren belüli tippért a maximális 5000 pont jár. A kapott pontszám a távolsággal fordítottan arányos, 1000 km tévedésért már csak 3000 pont kapható. A távolabb tippelő játékostól a pontszámok különbözetét levonja a játék HP formájában, és akinek előbb elfogy a HP-ja, veszít.

A játékban háromféle játékmód van: move, no move és NMPZ (no move, pan, zoom). Move játékmódban a játékosok mozoghatnak, információkat szerezhetnek feliratokról, táblákról. No move játékmódban már csak körbe fordulni és ráközelíteni lehet, míg NMPZ-ben egyetlen fotó alapján kell tippelniük a játékosoknak. A versenyen mindhárom játékmódot láthatjuk majd.

A játékosok földrajzi adottságok (pl. domborzat, éghajlat), infrastruktúra (pl. út, villanyoszlopok), kulturális jellemzők (pl. nyelv, gazdaság, építészet) és Google Street View metaadatok (pl. Google autó, képminőség) alapján törekednek a pontos tippelésre. Ezeket tárgyalandó többezer dokumentum, tanulmány látott már napvilágot, amelyeket a játékosok napról napra fejlesztenek és sajátítanak el.

A játék februárban paywall mögé került. A korlátlan játékot biztosító előfizetés (pro unlimited) havi 1700 forintba kerül. A játékra itt tudsz regisztrálni: https://www.geoguessr.com/pro 

Kövess Minket!



Gamer szótár