A VR csökkentheti a rákbetegek fájdalmait?

A VR csökkentheti a rákbetegek fájdalmait?

Még másnap is pozitív véleménnyel voltak a rákbetegek, akik részt vettek a kísérletben.

Kimutathatóan csökkentheti a rákbetegek fájdalmait tíz perc a virtuális valóságban – írja a Telex egy friss amarikai tanulmányra hivatkozva. A kutatókat azért kezdte érdekelni a téma, mert az elmúlt évek szakirodalma alapján a VR-szemüvegek terápiás használatával számtalan betegségnél lehet csökkenteni a betegek fájdalomérzetét. Viszont a rákbetegek esetében még nem vizsgálták, hogy működik-e ez, így ebben a kutatásban 128 érintett bevonásával keresték a választ arra, hogy náluk is van-e pozitív hatása a virtuális valóság szemüvegeknek, élményeknek.

A Cancer nevű szakfolyóiratban közölt kísérlet részeként a betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották, majd az egyiket tízperces VR-terápiára, a másikat tízperces, tablettel végzett figyelemelterelő gyakorlatra kérték. A két csoport minden fontosabb tényezőben hasonlított egymáshoz, még az opioidhasználatuk is hasonló volt. Első körben az derült ki ebből, hogy mindkét csoportban megfigyelhető volt javulás, ám a VR-terápiában résztvevők átlagosan kétszer akkora javulásról számoltak be – ez a 0-tól 10-ig tartó fájdalomskálán 1,4-es javulást jelent.

Ezeket olvastad már?

Ami meglepőbb volt, hogy a virtuális valósággal elért javulás még 24 órával később is regisztrálható volt, sőt, még nőtt is az értéke 1,7-ig. Ezzel szemben a tabletes csoport mindössze 0,3-as javulást tudott ekkorra felmutatni az alaphelyzethez képest. A VR-terápiázók pozitívan értékelték a tapasztalatukat, azt mondták, hogy a fájdalom – annak erősségétől függetlenül – kevésbé zavarta őket, mint korábban. A kutatók szerint ez a módszer hasznos lehet a rákos betegek fájdalmainak enyhítésére. Bár ahhoz, hogy ezt nagyobb bizonyossággal állíthassák, a jövőben szükséges lenne még otthoni környezetben is elvégezni a kísérleteket.

Kövess Minket!



Gamer szótár