Kik a 2okos? – Így alakult meg az ország leghíresebb streamer duója

Kik a 2okos? – Így alakult meg az ország leghíresebb streamer duója

Így állt össze KDS és Ice csapata, és lettek a legnézettebb streamerek.

Ha eddig valamilyen csoda folytán nem is, az elmúlt hét eseményeit követően biztosan hallottál már a 2okos nevet viselő duóról. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy az egész magyar internetet felforgatta a médiahackjük, mellyel végső soron új ruházatukat promotálták – ez olyannyira jól sikerült, hogy Twitchen egyidejűleg 74 000 nézőjük volt, amivel megdöntötték a korábbi hazai rekordot, amit szintén ők tartottak. A múltheti eseményekkel egy korábbi cikkben bővebben foglalkoztunk. A srácokat a külföldi streamerekhez hasonló tartalmaik, szókimondó stílusuk, és néha kimondottan rizikósnak számító vállalásaik miatt követik rengetegen, az ország másik fele viszont pont ezek miatt tartja kártékonynak, illetve értéktelennek munkásságukat. De mégis kik is ők és hogyan kerültek a haza tartalomgyártás csúcsára?

A 2okos tagjai KDS és Ice – hivatalos nevükön Kelemen Dávid és Tálas Máté. Habár csak a tavalyi évben indították útjára közös karrierjüket, történetük jóval régebbre nyúlik vissza. Mindketten szolnoki születésűek és ugyanabba az általános iskolába jártak, innen az ismeretségük. Már fiatalon egymásra találtak, azonban gimnazista éveiket külön, más intézményekben töltötték. Elmondásuk szerint ekkor voltak olyan időszakok, mikor kevésbé tartották egymással a kapcsolatot, hiszen mindenki élte a saját kis életét, azonban közös szenvedélyük összekötötte őket, ami a videójátékozás. Középiskolás éveik alatt mindkettejüket beszippantotta a Fortnite világa, valószínűleg részben ennek köszönhetik barátságukat és tartalomgyártói karrierjük beindulását is.

KDS csatornájára az első videó 2018 nyarán került fel – legalábbis ez a legrégebbi tartalom, ami elérhető ott – és már itt is a mostani nevükön hivatkozik a duójukra, ugyanis a videó címe az, hogy „AMIKOR KÉT OKOS FORTNITOZIK". Ice csatornája azóta eltűnt a YouTube-ról, legalábbis ezt hihetnénk ha rákeresünk, azonban csak pár hónapja átnevezték 2okos Extra-ra. Jelenleg az élő adásaik különleges pillanatait teszik fel ide, viszont a régi videók között találkozhatunk Máté első feltöltéseivel is, amelyek 2019 elején történtek – először egy KriszhAdvice összeállítás, majd egy két okos különkiadás. KDS az elkövetkező években sok időt fektetett csatornája fejlesztésébe, aminek a következtében szép eredményeket ért el, és bekerült a legismertebb Fortnite-os arcok közé. Ice tartalomgyártói karrierje ekkoriban jóval rapszodikusabb volt, és inkább a barátja csatornáján közzétett közös videókban lehetett vele találkozni.

Teltek-múltak az évek, és a srácok időközben egyetemisták lettek. Dávid Budapestre, Máté pedig Egerbe költözött. Ettől függetlenül úgy döntöttek, hogy belekezdenek a közös tartalomgyártásba és 2023 lesz az ő évük! Ekkor született meg a 2okos Twitch-csatorna, és kezdődtek az azóta is tartó élő adások. Mivel eddigre viszonylag sokan ismerték őket YouTube-ról, egész hamar nagy figyelem irányult rájuk. Ennek köszönhetően és, hogy tényleg rengeteg energiát fektettek az őrültebbnél őrültebb tartalmak létrehozásába, megállíthatatlanul száguldottak a Twitch krémje felé és kerültek be a legfelkapottabb csatornák közé. Oldalukra látogatva a nézők találkozhattak IRL-streamekkel – melyek során betekintést nyerhettünk a különböző programjaikba –, különböző kihívásokkal, videójátékokkal, reakcióvideókkal és még számtalan egyébbel, amiknek nagy része mai napig is a csatorna palettáján maradt.

Mostanában a mennyiség helyett, inkább a minőségre fókuszálnak – bár ezt egyre többen vitatják – és kevesebb, de jobban megszervezett adásokat tartanak. Néha a háttérmunka többszöröse annak, mint amennyi időt a képernyő előtt töltenek, ez főként jellemző az olyan megszervezett eseményekre, mint Ice menekülése Rómába, vagy a 2okos elrablása. A nézők jelentős része negatívan tekint ezekre a kétes tartalmakra, melyek a legmerészebb gerillamarketing tevékenységekkel versenyeznek. A legutóbbi ilyen eset után számtalan tartalomgyártó szólalt fel ellenük, és szerintük itt lenne az idejük a változtatásra, és a nagyobb felelősségvállalásra, hiszen nézőik túlnyomórésze gyerek.

Ti mit gondoltok? Káros lett mára a 2okos tartalma, vagy simán belefér?

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár