Van egy jó meg egy rossz hírünk, ha Windows 11-et használsz

Van egy jó meg egy rossz hírünk, ha Windows 11-et használsz

Simán megtévesztő hirdetési praktikának számítana az, amivel a Microsoft kísérletezik most a Windows 11-ben.

A Microsoft bejelentette, hogy reklámokat fognak tenni a Windows 11 start menüjébe. Vagyis az ajánlott szekcióban teszt jelleggel előfordulhat, hogy nem a telepített alkalmazások, hanem a Microsoft Áruházában hirdetett programok kerülhetnek a listára. A Microsoft erről szóló blogposztját a The Verge szúrta ki. Ez alapján egyelőre csak azok fogják félve megnyitni a start menüt, akik a Windows Insider program résztvevői és amerikai állampolgárok. Persze ha bejön az újítás, akkor szépen, lassan mindenki megkapja majd ezt a csodálatos funkciót.

A jó hír az, hogy a bétában ki lehet kapcsolni a kéretlen reklámokat a start menüben. Az mondjuk remek kérdés, hogy ha bevezetik, akkor is így lesz-e ez – feltételezzük most a legjobbat. Bár az is simán elképzelhető, hogy végül elengedik ezt a hirdetési formát a redmondiak. Hiszen a Windows 10-ben is volt már egy egészen hasonló megoldás, azt valamiért mégsem tették bele azonnal a következő operációs rendszerükbe.

A pirossal keretezett egy reklám a start menü ajánlott fülén – Kép: Microsoft

Egyébként nem is a start menüs reklámozás a Microsoft legelborultabb ötlete. Tavaly például azzal kísérleteztek, hogy a fájlkezelőbe tettek hirdetéseket, ami valljuk be, ezerszer rosszabb ennél. Szerencsére akkor a visszajelzések alapján gyorsan rájöttek, hogy mellélőttek, szóval még az Insider programon sem jutott túl az elképzelés. Remélhetőleg most is hasonlóan erős visszajelzést adnak a bétatesztelők.

Több évnyi Windows 11 használat után sokakat összezavarhat majd, ha az eddigi ajánlásokba reklámok kerülnek. Jelenleg ugyanis kizárólag a telepített alkalmazások vagy a gépen található fájlok jelennek meg az ajánlott fülben. Ha ezen változtatnak, akkor akár azt is gondolhatják majd a felhasználók, hogy az áruházi reklám valójában nem az, tehát simán elmenne ez megtévesztő hirdetési praktikának bármely magára adó versenyhivatal szemében.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár