Megszégyenít a Windows 11, ha nem futnak az AI appok a gépeden?

Megszégyenít a Windows 11, ha nem futnak az AI appok a gépeden?

Egyszerre lenyűgöző és hátborzongató a Microsoft legújabb, AI explorer nevű alkalmazása, ami a nyári Windows 11 frissítéssel landolhat a gépeinken.

Minden társaságban van egy ember, aki az Istenért sem lenne hajlandó aktiválni a Windowst a gépén, inkább együtt él azzal a vízjellel, ami a jobb alsó sarokban nem kis helyet takar ki a képből. Lehet rajtuk röhögni, lehet a képernyőfelvételeik miatt bosszankodni. De hamarosan sokan csatlakozhatnak a ki tudja mekkora táborhoz még, ha hihetünk a Twitteren Albacore névre hallgató felhasználónak. Ő ugyanis a nyárra tervezett nagy Windows 11 frissítés kódja alapján arra jutott, hogy ha nem támogatja majd a PC-nk hardvere a legújabb mesterséges intelligenciával futó programokat, akkor egy vízjel fogja jelezni, hogy ideje lenne túljutni a „kőkorszakon”.

A 24H2-es frissítés (avagy 26200-as Windows 11 build) nagy újítása állítólag az AI explorer nevű alkalmazás lehet, ami lényegében folyamatosan monitorozni fogja, hogy mit csinálunk, majd a megfigyelései mentén ott segít, ahol tud. De mielőtt erre vállalkozna, a rendszerkövetelményeket fogja ellenőrizni, és ha nem kompatibilis a gépünk, akkor nem lesz hajlandó futni. Ilyen esetben egy figyelmeztetés jelenhet meg, ami közli velünk ezt a tényt. Bár nem derült ki, hogy ez tényleg egy vízjel lesz-e vagy csak olyasmi, mint ami a Windows 11 kompatibilitási értesítéseknél is történt az elmúlt években. Mindenesetre is, mindkettő tudott kellemetlen lenni. Legalább a jelenlegi tesztverzióban kikapcsolható az AI explorer kompatibilitási ellenőrzése, de a jövőben ez szinte biztosan nem marad így.

Ezeket olvastad már?

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a gépigénye az AI explorernek, ami megnehezíti a kéretlen értesítések tényének feldolgozását. Bár gyanús, hogy az ARM-processzorok terjedését akarja így a Microsoft elősegíteni. Ugyanis a PCGamesN eszmefuttatása alapján az NPU-k, vagyis a neurális feldolgozó egységek lehetnek az app működésének kulcsai. Ezek egyelőre csak a legfrissebb processzorokban, így x86-os architektúránál az Intel Meteor Lake és az AMD 8000G szériáiban tűntek fel, ARM-on pedig a nemrég leleplezett Snapdragon X Elite-ben. Utóbbit eleve e célból tervezte a chipgyártó és a Mircrosoft. Tehát akárhogyan is nézzük, szinte senkinek sincs még kompatibilis hardvere otthon. És ezért eleinte valamilyen szinten biztosan ARM-exkluzív lesz az AI explorer, hátha segít az ARM-mal üzemelő Windows-laptopok értékesítésében.

Viszont az is egy remek kérdés, hogy egyáltalán akarjuk-e futtatni majd az AI explorert, ha általánosabban terjedni fog a szoftver és az azt futtató hardver? A program ugyanis egyszerre lenyűgöző és hátborzongató az alapján, amit eddig tudni lehet róla. Lényegében egy háttérben futó appról beszélünk, ami folyamatosan adatot gyűjt rólunk, majd ezekkel kapcsolatban természetes nyelvi modelljének hála úgy interaktálhatunk vele, mint ha egy emberrel tennénk. Igen ám, csak ennek érdekében például képes lehet elolvasni mindent, ami megjelenik a képernyőn, beleértve üzeneteket, e-maileket, böngésző lapokat. Szóval sokan lehet inkább hanyagolnák ezt a funkciót még akkor is, ha futna a gépükön. Csak nehogy tényleg a következő vízjellé avanzsáljon a kompatibilitási üzenet, ha nem tudjuk/akarjuk használni az alkalmazást.

Kövess Minket!



Gamer szótár