Az Overpass-Dust 2 csere legnagyobb vesztesei és nyertesei

Az Overpass-Dust 2 csere legnagyobb vesztesei és nyertesei

Mutatjuk, mely csapatok örülhetnek a leginkább annak, hogy Overpass már a múlté, és azt is, kik lesznek pácban most, hogy a permabanjuk és Dust 2 között kénytelenek megoldást keresni.

Furcsa hírrel indítottuk a tegnapi napot, ugyanis a Valve valamilyen érthetetlen okból kifolyólag kicserélte Overpasst Dust 2-re a hivatalos verseny pályák között. Mi megpróbáltunk fogást találni ezen, ha már a Valve-nak nem sikerült érdemi magyarázatot adni a döntés kapcsán. Viszont hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy megtaláltuk volna a probléma gyökerét. Legalább a többi frissítésnek tudtunk örülni, az is valami.

Ha viszont arra vagytok kíváncsiak, hogy kiket érint a leginkább pozitívan vagy negatívan a map poolt változása, abban tudunk segíteni. Ugyanis egy kis kutakodással összeszedtük azt a néhány csapatot, akik most a rövidebbet húzták, mert agyon nyerték magukat Overpasson, erre elveszik tőlük. Illetve egy kicsit visszatekerve az óra mutatóját arra is kitérünk majd, hogy kik lehetnek Dust 2 régi-új királyai. Mivel a pálya semmit sem változott a 2022-es kidobása óta, a META folytatódhat onnan, ahol abbamaradt (plusz gránáttal dobálhatóak a füstök, jipí!)

Ezeket olvastad már?

Vesztesek

Ha a 2024-es LAN-okból indulunk ki, akkor a legjobb Overpass-csapatok a HLTV top 20-ban a Virtus.pro (7 győzelem, 4 vereség), a Cloud9 (7 győzelem, 4 vereség), a MOUZ (6 győzelem, 2 vereség) és az Astralis (6 győzelem, 1 vereség). A Cloud9-nal már nyilván kár számolni, hiszen az a keret electroNic távozásával, illetve Perfecto és HObbit kispadozásával ment a levesbe. A többiek viszont joggal aggódhatnak, mert a legjobb pályájukat veszítették el most. Jame-ék, torzsiék és device-ék konkrétan mindig előhúzzák a jó öreg felüljárót, ha az ellenfelük nem tiltja azt a vétó során. És bár vannak pályáik, amelyeken nagyobb jelenleg a győzelmi arányuk, semmi mást nem játszanak ennyiszer és ilyen jó eredményekkel.

Tehát az ESL Pro League után új otthont kell találniuk. Remek kérdés, hogy a MOUZ Inferno és Dust 2 közül mit választ. Még felmerülhet esetleg Anubis is, de vajmi esélyt látunk rá, mert az a permabanjuk. A VP Nuke-ot szokta hanyagolni, tehát nekik azon kell elgondolkodniuk, ha nem szeretnének a klasszikussal szórakozni – meglepne, ha végül nem D2-t vennék elő. Az Astralisnak pedig csak az Anubis maradt, ha elkerülnék a Dust 2-t. Bár abból kiindulva, hogy device üdvözölte a változást, meglepődnénk, ha nem a régi, hanem az új sivatagi pálya mellett tennék le a voksukat.

Nyertesek

A nyertesek elsősorban azok a csapatok lehetnének, amelyek eddig elkerülték Overpasst, a valóság azonban ennél jóval összetettebb. Például egy Complexity hiába számít 2 győzelemmel és 6 vereséggel a statisztikailag legrosszabb Overpass-csapatnak a top 20-ban, ha a Nuke-juk, az Infernójuk és az Anubisuk legalább ennyire gyenge – ezen egy Dust 2 nem fog sokat javítani sajnos. Ebben a sorsban pedig osztozkodni fog még velük a HEROIC, az Eternal Fire, a Liquid, a FURIA és meglepő módon a FaZe is. Nyilván nem ugyanúgy érinti majd az említett csapatok mindegyikét az Overpass-Dust 2 csere. A FaZe-ben például több hitünk van, mint a Complexity-ben. De hasonló mértékű butaság lenne azt mondani is, hogy mindenki nyerni fog ezzel, akinek 50% alatt volt a győzelmi aránya a kikerült pályán.

Szóval a számokon túlmenően itt az ideje, hogy elővegyük az időgépet, valamint kikukázzuk a dedikált Counter-Strike elemző alufólia csákónkat. Előbbi ahhoz kell, hogy felidézzük, mely csapatok voltak Dust 2 ászai annak idején. A válasz egyszerű: a Vitality és a BIG. Ez a két ötös páratlanul teljesített a klasszikus pályán, rengeteg szériagyőzelmet köszönhettek neki. Az online érában annyira kemény volt itt a BIG, hogy egy időben szabályosan rettegtek ellenük ezt választani a csapatok. Míg a Vitality a francia kapcsolat miatt szinte természetes élőhelyeként tartotta számon a morokkói erődről mintázott térképet – nem, nem úgy, csak a játékban. Nekik valószínűleg elegendő lesz leporolni a régi stratbookokat, és máris indulhat a világhódító Dust 2-zés!

Az alufólia csákó pedig azért kell, hogy megmagyarázzuk, miért lehet előnyös a változás a G2-nak. Az utóbbi időkben ugyanis játszottak ők Overpasst – 3 győzelem, 3 vereség az idei mérlegük –, de a szerb játékosok hagyományosan ki nem állhatják ezt a pályát. Akkor mégis miért vették elő egy Mirage helyett a G2-nál, ha ötből három ember a háta közepére sem kívánja? Mert HooXi és m0NESY szeretik, a 18 éves orosz AWP-s pedig az egyetlen értékelhető játékos jelenleg a keretükben, rá kell építeni. Dust 2 viszont a klasszikus szerb CS-s pálya, így muszáj lesz játszaniuk. Annak idején NiKo napi szinten termelte a highlightokat itt, míg nexa és huNter a CR4ZY-vel ezt a térképet kihasználva mászták meg a ranglétrát 2019-ben. Mivel Dust 2 nem igényel túl sok csapatjátékot, tökéletesen illeszkedik a G2 stílusához. Csak ugye ez még visszanyalhat, ha a szerb Counter-Strike mezőnyben nevelkedett trió nem találja meg a régi formáját.

Az említett csapatok leghamarabb az ESL Pro League után fognak az új frissítésen játszani, ami azt jelenti, hogy még kb. két hetük van lelkileg felkészülni Overpass halálára. Szóval ha szeretnél elbúcsúzni méltó módon Overpasstól, akkor érdemes követni az Esport1TV élő közvetítését a máltai eseményről.

Kövess Minket!



Gamer szótár