Váratlanul kiszálltak az oroszok az idei e-sport világbajnokságból

Váratlanul kiszálltak az oroszok az idei e-sport világbajnokságból

Illegálisan megszerzett területeken nyitott orosz iroda miatt áll a bál a Nemzetközi Esport Szövetség idei világbajnoksága körül.

Nemrég részletesen foglalkoztunk azzal, hogyan vált a globális e-sport Szaúd-Arábia játszóterévé, illetve hogyan lett többek között ennek köszönhetően a geopolitika színtere ez a szórakoztatóipari szegmens. Néhány, a cikkben említett pontnak (és például Oroszország izolációs e-sport stratégiájának) relevanciája van a most kialakult helyzetben is, melynek középpontjában az a hír áll, hogy az Orosz Esport Szövetség (RESF) látszólag váratlanul bejelentette, hogy nem indulnak az idei IESF Világbajnokságon.

Richard Lewis nemrég egy riportjában arról számolt be, hogy az IESF (Nemzetközi Esport Szövetség) szankcionálta az oroszokat, amiért az orosz-ukrán háború során illegálisan megszerzett területeken nyitottak irodát. Az IESF szabályzatának E-31 (i) pontja szerint a szövetség tagjainak tiszteletben kell tartania egymás területi integritását és szuverenitását – ezt szegték meg az oroszok. A vádat egyébként az ukrán szövetség hozta fel januárban, és ennek következtében egy vizsgálat erejéig felfüggesztette az oroszokat az IESF főtitkársága. Miután ez a folyamat lezárult, az IESF elengedte a felfüggesztést, és egy olyan szankciót vezetett be az RESF-fel szemben, ami megtiltotta volna számukra az orosz nemzeti szimbólumok használatát a rendezvényeiken. De ettől még részt vehettek volna az eseményeken, elméletben.

Ezeket olvastad már?

Viszont úgy fest, hogy az oroszok nem kértek ebből a megoldásból, és inkább kiszálltak az idei világbajnokság nevezői közül, mintegy bojkottálva a tornát. A nemzeti érzelmeken túl mindezt arra hivatkozva lépték meg, hogy tavaly augusztusban egy ilyen jellegű szankciót már feloldott velük szemben az IESF közgyűlése szavazás útján, erre most a főtitkárság újra ezzel sújtja őket. De bizonyára az sem tette az e-sport területén is egyre inkább elszigetelődő oroszokat türelmesebbé, hogy a tavalyi jászvásári IESF VB-n még a semleges zászló alatt sem indulhattak el a játékosaik, mert az Ukrajnában zajló háború miatt Románia nem engedte őket és a belarusszokat sem játszani.

Az idei IESF Világbajnokságot Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban rendezik. Ez már a hatodik alkalom, hogy az eredetileg dél-koreai támogatású, de egyre inkább szaúdi befolyás alá kerülő Nemzetközi Esport Szövetség nemzeti válogatottakkal rendez tornát. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lett egy szaúdi herceg a szervezet elnöke, ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - Fontos tudnivalók közműátírásról

Főszabály szerint a közműveket minden olyan esetben át kell íratni, amikor valakinek új ingatlan kerül a tulajdonába vagy hasznonélvezőjévé válik, de bérlőként is felmerülhet ennek lehetősége.

Üzlet - A testmozgás előnyei idősebb korban

A testmozgás, a fizikai aktivitás minden életkorban jót tesz szervezetünknek, és érdemes már fiatalabb kortól arra törekedni, hogy a rutin része legyen. Számtalan tanulmány bizonyítja a testmozgással járó fontos egészségügyi előnyöket.