A Budapest Comic Con sztárja Heath Ledgerről: „Elbűvölő, szerethető és kedves volt

A Budapest Comic Con sztárja Heath Ledgerről: „Elbűvölő, szerethető és kedves volt"

A stáb elvileg megszenvedte a színész jelenlétét, de most Eric Roberts révén végre kiderült mi az igazság vele kapcsolatban.

Sok esetben egy film akkor üt nagyot, és abban az esetben lesz igazán felejthetetlen, ha egy ördögi és elképesztően jó főgonosz is szerepet kap benne. Ez sok esetben a forgatókönyvben még jól hangzik, aztán a vásznon mégsem valósul meg a dolog. Nem ez a helyzet Heath Ledgerrel és Jokerrel A sötét lovagban (The Dark Knight), bár a casting után a legtöbben szkeptikusak voltak a színész kilétét illetően, utólag már szinte mindenki áldja az eget, hogy ő alakíthatta az ikonikus bohócot.

Ezeket olvastad már?

Heath Ledger előadását egy mesterműnek tartják, és a mai napig sokan csak szuperlatívuszokban tudnak róla beszélni. Nem véletlenül mondják azt, hogy a filmtörténet egyik legjobb gonosztevőjét láthatjuk ebben a filmben. Még a legjobb mellékszereplőnek járó posztumusz Oscar-díjat is elnyerte ennek köszönhetően. Ledgerről az is köztudott volt, hogy elképesztően sok munkát fektetett egy-egy karakter elsajátításába, és képes volt teljesen elmerülni annak lelkivilágában is. Egyes hírek szerint a forgatáson kívül is a szerepében maradt. Nemrégiben a színésztársa, Eric Roberts, aki ott lesz a többi sztárral együtt a 2024-es Comic Conon, megosztotta gondolatait, hogy milyen volt vele a munka, és eloszlatta a tévképzeteket is.

Eric Roberts Sal Maronit alakította A sötét lovagban, és mesélt egy-két dolgot az akkori forgatásról.

„Azt mondták nekem maradj távol tőle... mert túlságosan is beleéli magát a karakterbe... és a mélyponton van.”

Roberts azonban teljesen más képet festett le róla:

„Egyáltalán nem így volt... Ő [Ledger] annyira elbűvölő, szerethető és kedves volt... minden, amit hallottam róla, nem volt igaz.”

Ez az anekdota megmutatja, hogy a módszertani színjátszás igen bonyolult is lehet. Egyes színészek, mint például Robert De Niro, arról híresek, hogy mindenki másnál jobban beleélhetik magukat a karakterükbe. A Taxisofőr szerepéhez például szerzett egy engedélyt és taxizott egy ideig New Yorkban.

De néha ezt a megközelítést (method acting) félre lehet érteni, mint ahogy ez az ausztrál sztár esetében is történt. Roberts tapasztalatai mindazonáltal arra emlékeztetnek minket, hogy a szerep iránti teljes elköteleződés nem jelenti azt, hogy elszigeteljük magunkat vagy negatívak vagyunk. A pletykák ellenére, amelyek szerint Ledger a forgatáson kívül is a szerepében maradt, és ezzel gondot okozott a stábtagoknak, nincs szilárd bizonyíték, ami alátámasztaná ezeket az állításokat.

Kövess Minket!



Gamer szótár