A kanyarban sincsenek az idei Xbox eladások a PlayStationhöz képest

A kanyarban sincsenek az idei Xbox eladások a PlayStationhöz képest

Egy elemző cég szerint még a korábbi évekhez képest is alulmúlta önmagát az Xbox 2024 első negyedévében, miközben a PlayStation 5 még mindig szépen fogy.

A Sony már 59,3 millió PlayStation 5-öt szállított le, mióta 2020 végén értékesíteni kezdte a konzolt – derült ki a cég előző negyedéves üzleti jelentéséből. Ez azt jelenti, hogy 2024 eleje óta 4,5 millió konzolt adtak el, ami nem hangzik rosszul, de elmaradt a japánok várakozásától. Ugyanis eredetileg ők úgy számoltak még tavaly ilyenkor, hogy a március 31-én véget érő üzleti évükben 4 millióval több konzol fog fogyni majd, mint ami valójában elkelt. A 25 milliós célt azonban már idén februárban 21 millióra korrigálták, és végül ezt sem sikerült pontosan elérni, mert csak 20,8 milliót adtak el.

Bár nem váltotta meg a világot pénzügyileg a PS5 tavasszal, a részvényárak alapján a piac pozitívan fogadta a Sony jelentését, szóval minden mehet tovább. A Microsoftnál viszont biztosan nagy a fejvakarás, mert a Gaming részleg negyedévét gyakorlatilag az Activision Blizzard tavalyi megvásárlása mentette meg, miközben a konzolból származó forgalom 31%-kal csökkent a korábbi üzleti évhez képest.

Ezeket olvastad már?

A Niko Partners nevű elemzőcég kutatási igazgatója, Daniel Ahmad pedig úgy gondolja, hogy PS5-ből közel ötször annyi fogyott idén januártól márciusig, mint Xbox Series X|S-ből. Bár a Microsoft konkrét eladási számokat nem közöl, nagyjából kikövetkeztethetőek ezek. Ezért azt mondja a szakma, hogy még az egymillió eladott konzolt sem érte el a Microsoft az év első negyedében, miközben az eddig is hatalmas olló a két konzolgyártó között csak még nagyobbra nyílt. Korábban még azt mondták a különböző elemzők, hogy 1:2, 1:3 lehet a Sony javára az eladások aránya. Ehhez képest az ötszörös különbség már óriási, behozhatatlan előnynek számít. Valószínűleg ez a tény is közrejátszhatott abban, hogy nemrég négy stúdióját is bezárta az Xbox.

Kövess Minket!



Gamer szótár