Ennyire károsítod a környezetet, ha videójátékokat pörgetsz egész nap!

Ennyire károsítod a környezetet, ha videójátékokat pörgetsz egész nap!

Lehet bele sem gondolsz abba, hogy mennyi CO2-kibocsátással jár az, ha leülsz játszani a PC-d vagy konzolod elé.

A 21. század egyik legnagyobb kihívást jelentő feladata, hogy a következő generációknak élhető bolygót hagyjon örökségül. A globális felmelegedés és a környezeti anomáliák elszaporodása velejárója az élet körforgásának, azonban arra senki sem számított, hogy az ipari forradalom utáni évszázadokban ennyire felgyorsulnak a folyamatok. Mindenkinek a saját lehetőségeihez mérten azt átgondolnia, hogy mit tesz meg a Föld bolygó megóvása érdekében. Lehet mutogatni arra, hogy Taylor Swift mennyit használja a magángépét arra, hogy leugorjon a boltba, valamint a hatalmas gyárakra is, amelyek kormányzati jóváhagyás mellett öntik a szennyező anyagokat a folyókba és tengerekbe. Az alábbiakban arra kaphattok választ, hogy milyen lenyomatot hagytok azzal, ha felhasználóként ültök le a PC, konzol és mobil eszközeitek mellé, hogy hódoljatok szenvedélyeteknek, a videójátékozásnak.

Ezeket olvastad már?

A számok

A CO2-kibocsátással kapcsolatban finn szakemberek készítettek egy remek kalkulátort, amelyet bárki elér az interneten. Ennek a segítségével kiszámolható, hogy egy átlagos háztartás mennyi szén-dioxidot termel azzal, hogy az emberek a szokásos hétköznapi tevékenységeket végzik a mosástól a fűtésen keresztül a videójátékozásig.

Az alábbi példában egy négyfős háztartás mindennapjait figyelhetitek meg, ahol a két gyerek PC-n és PS5-konzolon összesen átlagosan napi három órát töltenek gaminggel, a szülők mobil eszközökön élnek a hobbijuknak.

  • Mobil eszközök energiafogyasztása éves szinten: 60,88 kWh
  • Mobil eszközök tCO2 kibocsátása: 0,01 tCO2 (összes szén-dioxid)
  • PC és PS5-konzol vegyes használata két fővel, napi három órában: 613,2 kWh energiafogyasztás éves szinten
  • PC és PS5-konzol vegyes használata két fővel, napi három órában: 0,08 tCO2
  • YouTube-videók nézegetése összesen napi két órában egy televízión, egy tableten és egy PC-n: 89,62 kWh éves fogyasztás
  • YouTube-videók nézegetése összesen napi két órában egy televízión, egy tableten és egy PC-n: 0,01 tCO2

Ehhez még hozzá lehet csapni az átlagos havi 300 kWh-s áramfogyasztást, ami havonta 0,04 tCO2-t termel kWh-nként. Lehet ezek a számok önmagukban nem sokat mondanak, ezért legyen itt példaként a már emlegetett amerikai szupersztár magán repülőgépének éves kibocsátása 2022-ből: 8300 tCO2. Ez nagyjából 250 darab négyfős magyar család éves CO2-kibocsátásával egyenlő. Összességében nem a felhasználók azok, akik óriási karbonlábnyomot hagynak azzal, ha szereznek néhány kiiktatást CS2-ben vagy LoL-ban. A videójátékok iparában a hardverek gyártása, a szerverparkok üzemeltetése az, amin lehet és kell is dolgozni úgy, hogy minél kevésbé legyenek környezetszennyezőek. Ha szeretnél tenni te, mint gamer a környezetedért, akkor törekedj arra, hogy nem öntesz teát a gépházadra, valamint mindig megfelelő módon szabadulsz meg a már elromlott/megunt alkatrészeidtől.

Kövess Minket!



Gamer szótár