PlayStation 5 > PlayStation 4 - Most már hivatalos

PlayStation 5 > PlayStation 4 - Most már hivatalos

Sokkal többet játszanak a PlayStation 5-játékosok, mint a Sony előző konzoljain, és úgy fest, költeni sem restek a hobbijukra. Mindennek köszönhetően egy valamiben már biztosan rekorder lesz a jelenlegi generáció.

Reggel írtunk arról, hogy milyen stratégiával igyekszik a PC-seket magához édesgetni a Sony a jövőben. De az erről szóló előadásban például szóba került az is, hogy a PlayStation 5 egy dologban már biztosan lenyomta az előző generációt. És nem, nem arról van szó, hogy a kettőt összehasonlítva jelentősen több lenne az újból a nagyvilágban – az még messze van. Hanem arról, hogy akik belépnek az ökoszisztémába, azok mennyi pénzt hagytak ott eddig a Sony zsebében.

A PlayStation 5 az alábbi ábra alapján minden idők legsikeresebb konzolja lehet a Sonytól. Egyedül a PlayStation 4 közelíti meg bevételben, és annak hét, nem három és fél év kellett ahhoz, hogy hasonló eladásokat generáljon. Fontos azonban leszögezni, hogy ez az ábra nem arról szól, hogy mennyi konzolt adtak el, hanem arról, hogy a játékok, az azokon belüli mikrotranzakciók, a DLC-k, az előfizetéses szolgáltatások, a perifériák és egyebek kombinálva a konzolokból származó bevételekkel mennyi profitot termeltek. Vagyis itt a generációkat hasonlítják össze, és nem arról beszélnek, hogy a hardver mennyit hoz a konyhára.

Ezeket olvastad már?

Nem akkora meglepetés, hogy a Sony már százmilliárd dollár felett jár bevételben, hiszen a PS4-hez képest azért volt némi változás abban, honnan és mennyi pénz jön pontosan. Persze mielőtt valaki azt hinné, hogy ezt az egészet zsebre is vágják, nem egészen így van. A valódi nyereség ugyanis az alsó, 10 milliárdos szám – nem mintha ez kevés lenne. A mixben nagyon fontos azon túl, hogy a PS5 jelentősen drágábban rajtolt, mint a PS4, hogy a PS4-hez képest a perifériákból származó bevétel 34%-kal, a szolgáltatásokból származó 57%-kal, az extra tartalmakból származó 176%-kal nőtt. Mindez összevetve azzal, hogy a Sony állítása szerint jelentősen többet is játszanak a gamerek az új platformon, úgy fest, köszöni szépen, jól van a cég.

Egyébként arra is kitértek, hogyan alakul a generációváltás. Ez pedig igen érdekes képet fest, ugyanis négy éve van a piacon a PS5 és még most is 49-49 millió a havi aktív játékosok aránya a két konzolon. Tehát rengetegen vannak, akik nem engedik el a régi masinát. Bár a Sonynak ez olyan értelemben tökéletes, hogy így őket is pénzre válthatja még (nem is kevésre), azért az is látszik, hogy vannak, akik menet közben lemorzsolódhattak vagy csak ritkán porolják le a PlayStationt: a PS4-ből 117 milliót adtak el, és most a két generációt kombinálva sincs ennyi aktív játékosuk, miközben a mai napig rengeteg tartalom jelenik meg az előző generációra is.

Kövess Minket!



Gamer szótár