Túl magas volt a lakbér, kivették a főbérlőket a Cities Skylines 2-ből

Túl magas volt a lakbér, kivették a főbérlőket a Cities Skylines 2-ből

A Cities: Skylines 2023 októberi megjelenése óta problémát okoz, hogy a lakbérek miatt komplett városrészek ürülhetnek ki. A Colossal Order most egy drasztikus lépéssel igyekszik orvosolni a játékbeli gazdaságot.

Még Paradox Interactive léptékkel nézve is katasztrofális az, ami a Cities: Skylines 2 körül történik a megjelenése óta. Már több ízben foglalkoztunk a játék hibáival: írtunk a teljesítménybeli problémákról, amelyekre azt mondták novemberben, hogy megoldották őket, de ez azért nem volt teljesen így; elemeztük a játékmenetbeli gondokat, például a lakbérek és az ingatlanok okozta gazdasági-demográfiai összeomlásokat; és beszámoltunk a hírhedt első DLC-ről is, aminek a puszta létezése kész forradalmat váltott ki a közösségből.

A Colossal Order mellett szólva, bár a kommunikációjuk nem volt mindig tökéletes, azért csak foglalkoznak a problémákkal, mégha lassan is. A fentiek közül az elmúlt hónapokban többet is megoldottak, most pedig a lakbéres kérdésben is előálltak egy olyan ötlettel, ami pontot tehet a mizéria végére. Nem, nem sikerült megfejteniük a matekot, ami miatt a kapitalizmus már párezer lakosnál a végső stádiumába léphet, amikor összeomlik a lakáspiac. De technikailag mégis megválaszolták a dolgot, méghozzá úgy, hogy fogták és kivették a játékból a főbérlőket. Elvégre, ha nincsenek főbérlők, hogyan lehetne magas a lakbér? Na ugye!

Ezeket olvastad már?

A Colossal Order a következőképpen magyarázta a döntését egy blogposztban:

„Valószínűleg belefuthattál már olyan panaszokba a játékban, hogy magas a lakbér, szóval beszélgessünk erről. A márciusi 1.1.0f1 frissítésben eszközöl földérték-változás kiegészítéseként a lakbér működéséhez is hozzányúltunk. Először is, a virtuális főbérlőket kivettük, tehát az épületek fenntartása mostantól az összes bérlő által egyenlő mértékben kerül kifizetésre. Másodszor, megváltoztattuk azt, ahogyan a lakbért kalkuláljuk.”

Tehát a megoldás mindvégig ott volt az orrunk előtt: kommunizmus. Viccet félretéve, a drasztikus megoldás tűnik a legjobbnak itt a játékos szemszögéből. Mostantól ugyanis a lakbér a lakásban élők bevételétől függ, tehát panaszkodás helyett a lakosok mostantól jobban kezelik a pénzüket majd, nem pedig a burzsoázia kegyeitől függenek. „Csak akkor fognak panaszkodni a magas lakbér miatt, ha a bevételük túl alacsony ahhoz, hogy kifizessék a lakbért, de ilyenkor olcsóbb lakhatás után néznek vagy kiköltöznek a városból” – tette hozzá a Colossal Order.

A változások értelmében a bérlők közvetlenül fizetnek majd az épületek karbantartásáért, ami azt jelenti, hogy ha mindenki mindent be tud fizetni, akkor az épületek fejlődnek, ha pedig nem, akkor idővel romlik az állapotuk, mígnem végül lepusztulnak, összedőlnek. Az sajnos nem derült ki, hogy mikor érkezik ez a rendkívül fontos frissítés, de remélhetőleg mihamarabb.

Kövess Minket!



Gamer szótár