Nem jönnek az Apple AI megoldásai az EU-ba, Magyarország is kimarad

Nem jönnek az Apple AI megoldásai az EU-ba, Magyarország is kimarad

A Microsoft példáját követve az Apple sem packázik az EU-val, inkább kiveszik az AI funkciókat az eszközeikből.

Két hete jelentette be az Apple az éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n, hogy az operációs rendszereik legújabb verziói már mesterséges intelligencia megoldásokat is tartalmazni fognak. Az ősszel esedékes iOS 18 és macOS Sequoia azonban ezek nélkül érkezik majd az Európai Unió területére, így Magyarországra is – írja a HVG. Tehát a felhasználók egy jelentős hányada Apple Intelligence nélkül marad majd határozatlan ideig, ez szinte biztos. De ha ez sem lenne elég, egyelőre az iOS eszközök macOS-es tükrözése, valamint a képernyőmegosztás sem jön az öreg kontinensre.

A szolgáltatások, funkciók az Európai Unió Digitális piacokról szóló jogszabálya (Digital Markets Act, DMA) miatt kerülnek ki az operációs rendszerekből. Vagyis az a probléma, hogy az Apple a saját, integrált megoldásainak promótálásával potenciálisan kinyírhatná a piaci versenyt. Amennyiben az Apple bevezette volna ezeket az EU-ban, valószínűleg nagy büntetést kaptak volna a nyakukba. Szóval inkább követték a Microsoft példáját, akik tavaly a Copilot esetében léptek meg egy hasonlót a Windows 11 23H2-es frissítésekor – ez azóta sem elérhető az EU-ban.

Ezeket olvastad már?

Persze nem a versenyjogi kérdések az egyetlenek, amelyek az Apple AI körül felmerültek. A Tesla, a SpaceX és az X (Twitter) tulajdonosa, Elon Musk is felszólalt a megoldások ellen, mivel az Apple az OpenAI ChatGPT-jét használja több mindenhez is, így elképzelhető, hogy bizalmas adatokhoz férhet hozzá. A milliárdos azzal fenyegetőzött a WWDC után, hogy „ha az Apple az operációs rendszer szintjén integrálja az OpenAI-t, akkor az Apple eszközeit betiltjuk a cégeimnél.” Musk egyébként az OpenAI egyik alapítója volt, ám 2018 magasságában összerúgták a port Sam Altmannel, és azóta nem nézi jó szemmel azt, ami a cég körül történik.

Amennyiben az Apple úgy dönt, hogy szeretnének megfelelni a DMA-ban leírtaknak, akkor többek között a következő funkciók jöhetnek majd az európai fogyasztóik eszközeire:

Kövess Minket!



Gamer szótár