Érzéketlenség a maximumon: a Challenger-katasztrófával reklámozták a War Thundert

Érzéketlenség a maximumon: a Challenger-katasztrófával reklámozták a War Thundert

A War Thunder Seek & Destroy frissítésével véletlenül a történelem egyik legsúlyosabb űrkatasztrófáját is sikerült megidézni.

A War Thunder az utóbbi években általában azzal került be a hírekbe, hogy titkosított katonai dokumentumokat szivárogtattak ki a játék hivatalos fórumán azok a játékosok, akik megelégelték, hogy nem elég realisztikus egy-egy jármű. De néha azért a budapesti székhelyű Gaijin Entertainment is tud alkotni, ha akar. A PCGamesN például arról számolt be ma, hogy a fejlesztők kénytelenek voltak bocsánatot kérni, miután a legújabb „Seek & Destroy” frissítést egy olyan képpel promótálták, amelyen az 1986-os Challenger-katasztrófa jól ismert füstfelhőjét használták fel.

A Challenger-katasztrófa 1986. január 28-án történt, amikor 73 másodperccel az indulását követően 14 km-es magasságban felrobbant az űrrepülőgép egy meghibásodás következtében. A fedélzeten utazó hét űrhajós, Greg Jarvis, Christa McAuliffe, Ronald Ervin McNair, Ellison Shoji Onizuka, Judith Arlene Resnik, Michael John Smith és Francis Richard Scobee mind életüket vesztették, amikor a kabinjuk nagy erővel az Atlanti-óceánba csapódott.

Az eset a mai napig sokak emlékezetében elevenen él, mert ez volt az első amerikai űrkatasztrófa, amely repülés közben következett be. És mivel az országban ekkoriban tipikus volt, hogy televízióban közvetítették a kilövéseket, emberek milliói láthatták a balesetet élőben. A tragédia súlyát tovább emelte, hogy Christa McAuliffe egy egyszerű tanár volt, akit azért tettek a gépre, hogy az oktatást promótálják vele a Tanár az űrben program keretében.

Ezeket olvastad már?

Így nézett ki a Challenger-katasztrófa füstfelhője:

Ez pedig a War Thunder promóciós képe, baloldalt a háttérben a fenti füsttel:

A Gaijin problémás promóciós képének kiadását követően egy közösségi menedzser, magazine2 kért bocsánatot a cég nevében a játék hivatalos fórumán:

„Sziasztok srácok. Véletlenül felhasználtuk a Challenger-katasztrófa robbanását az egyik képünkön. Kérlek fogadjátok őszinte bocsánatkérésünket. A kép része volt egy légi robbanásokat tartalmazó referencia csomagnak, amit a művészeink használnak, a kontextus pedig elveszett így. Amint tudjuk, megváltoztatjuk a képet, illetve lépéseket teszünk annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg újra a jövőben.”

A Seek & Destroy frissítés egyébként rengeteg újdonságot hoz a War Thunderbe, többek között új járműveket, hibajavításokat és minőségbeli fejlesztéseket is. Az alábbi előzetesből – amelynek indexképe a cikk írásakor még mindig tartalmazza a Challenger-katasztrófa képét – többet is megtudhattok ezekről:

Kövess Minket!



Gamer szótár