Három nap alatt 500 milliárd dollárt bukott az Nvidia, még sincs okuk az aggodalomra

Három nap alatt 500 milliárd dollárt bukott az Nvidia, még sincs okuk az aggodalomra

Egy ilyen mértékű zakóba országok roskadhatnának bele, de az Nvidiának az meg sem kottyant.

Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, az Nvidia részvényei elképesztő értéknövekedést tudhatnak a hátuk mögött. A vállalat néhány hete lépte át a 3 billió dolláros álomhatárt, ezzel lehagyva az Apple-t, pár nap erejéig pedig belekóstolhatott abba is, hogy milyen érzés a világ legértékesebb vállalatának lenni, hiszen a Microsoftot is maga mögé utasította. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a számítástechnikai cég az utóbbi időben elképesztő sikereket ért el a mesterséges intelligenciát használó chipek piacán. Június 20-án azonban rémisztő fordulatot vett a történet, és az Nvidia a történelem legnagyobb rövid távú veszteségét produkálta.

A vállalat az utóbbi 5 évben több mint 3000%-ot, az elmúlt egy évben pedig 180%-ot növekedett – volt, hogy napi 5-6%-ot. Az ilyen volumenű gyarapodás általában nem fenntartható a tőzsdéken, hiszen a befektetők előbb utóbb elkezdenek profitot realizálni. Ebben az esetben is ez történhetett – Jensen Huang vezérigazgató például eladta 95 milliárd dollár értékű részvényeinek nagy részét –, mely következtében az Nvidia mindössze 3 nap alatt elvesztette a piaci kapitalizációjának 13%-át, azaz nagyjából 500 milliárd dollárt.

"Némi nyereségszerzés teljesen ésszerűnek tűnik, tekintettel az NVIDIA szélsőséges emelkedésére. Csak idén 180 százalék feletti emelkedést mutatott a részvény. De ha továbbra is veszít a kapitalizációjából, akkor fennáll a fertőzés veszélye, és az eladási hullám más nagy technológiai vállalatokra is átterjedhet. Ha ez a helyzet, akkor a piac mélyebb és elhúzódóbb visszahúzódásban részesülhet." – nyilatkozta a The Guardiannak egy piaci elemző.

Számos további elemző is azonnal megkongatta a vészharangot, miszerint az AI buborék kipukkadni látszik, azonban mások viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy egy ilyen mértékű növekedést követően teljesen normális egy nagyobb korrekció, ráadásul azóta normalizálódni látszik az árfolyam – a cikk írásának a pillanatában, az elmúlt 24 órát nézve közel 7%-ot növekedett az árfolyam, ezzel elérve a 2 héttel ezelőtti szintet.

Az Nvidia piaci kapitalizációja jelenleg 3,1 billió dollár, ami a dobogó harmadik fokára elég. Valószínűleg nem kell sokat várnunk arra, hogy ismét a csúcsra törjön, hiszen a vállalat uralja az AI-piac körülbelül 95%-át, aminek köszönhetően ők szabhatják meg az árakat.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN