Megállíthatatlanul növekszik az Nvidia, mostanra az Apple-t is lehagyta

Megállíthatatlanul növekszik az Nvidia, mostanra az Apple-t is lehagyta

Rövidesen az Nvidia lehet a legdrágább vállalat az Egyesült Államok tőzsdéjén.

Az Nvidia részvények értéke az utóbbi években brutálisan kilőtt, ami elsősorban annak köszönhető, hogy élen járnak a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kiaknázásáért folyó versenyben, de ők váltak a különböző vállalatok vezető chipszállítójává is – a mesterséges intelligencia chipek piacán 70-95%-os részesedéssel rendelkeznek. Ennek hála 5 év alatt 3224%-os növekedést tudhatnak magukénak, ami különösen kiemelkedő teljesítmény egy ekkora vállalat esetében. A cég értéke 2023 májusában lépte át az 1 billió dolláros, idén februárban a 2 billió dollárost, most pedig 3 billió dolláros lélektani határt, amivel a második legértékesebb amerikai tőzsdére bejegyzett vállalat lett.

Az Nvidia egy nap alatt több mint 5%-ot növekedett, és ezzel maga mögé utasította az Apple-t. A piaci kapitalizációja jelenleg 3,01 billió dollár, és már csak a 3,15 billió dolláros piaci kapitalizációval rendelkező Microsoft előzi őt meg – valószínűleg nem sokáig. Ez az elképesztő sebességű változás tökéletesen bemutatja a világban uralkodó trendeket, és, hogy jelenleg a mesterséges intelligencia a nyerő.

A főként játék-és grafikus GPU-iról ismert vállalat továbbra sem mutatja a lassítás jeleit. Az első negyedévben 26 milliárd dolláros bevételt értek el, ami több, mint háromszorosa az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Az Nvidia azt is bejelentette, hogy mostantól éves szinten jelentkeznek majd új mesterséges intelligencia chipekkel, ami szintén egy nagy előrelépés, hiszen ezt eddig kétévente tették meg.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár