A Sony feltalálta a kontrollert, amit Te rajzolhatsz meg

A Sony feltalálta a kontrollert, amit Te rajzolhatsz meg

A Sony folyamatosan védet le hasonló ötleteket, de csak ritkán valósítja meg ezeket. Remélhetőleg ebből azért több lesz, mert ígéretesnek hangzik.

A Sony és a PlayStation gyakran védett le különleges megoldásokat, amelyek a játékosokat segíthetik. Tavaly ősszel például előálltak a kontrollerrel, amiben egy vezetéknélküli fülhallgatót tölthetünk. Decemberben pedig egy dinamikus nehézségi kalibrálási eljárást védtek le. Most azonban visszatértek az őrült japán tudósok a kontrollerekhez, ennek eredménye pedig egy friss szabadalom alapján egy olyan megoldás lett, aminek a segítségével teljesen személyreszabhatják a játékosok a vezérlést – szúrta ki az eXputer a Patentscope-on.

A „felhasználó által személyreszabott lapos számítógépes szimulációs kontroller mező” nem egy hagyományos kontroller. Mint a nevében is szerepel, ez egy lapos felület, nem olyasmi, amit csak úgy kézbe veszünk és az ergonómiájával nyer meg minket. De akkor mégis mi ez és mire jó? Nos, a technikai leírások alapján elektromos tintát (vagy áramot vezető tintát, a szövegben angolul conductive inknek nevezik – a szerk.) használhatnak a felhasználók arra, hogy a saját speciális igényeiknek megfelelő gombkiosztást alkossanak. Tehát ez elsősorban arra szolgálhat, hogy mozgásukban korlátozott személyeknek segítsen a Sony. A szabadalom pedig inkább ennek a működési elvéről szól, mintsem egy végfelhasználói termékről.

A képen az látható, hogy hogyan állítható be a kontroller - Forrás: Patentscope

Ami a konkrét működést illeti, a beüzemeléshez szükséges egy hagyományos PlayStation-kontroller, mert azon meg kell nyomni az adott gombokat, hogy a speciális eszköz tudja, mit szeretnénk csinálni mivel. Ezt leszámítva viszont igen nagy a szabadság, mert a tinta miatt lényegében olyan kiosztást rajzolhat a felhasználó, amilyet csak el tud képzelni.

Ezen felül ami még érdekes lehet, hogy a Sony említést tesz arról, hogy nem csak egy lapos felületen, táblán tennék lehetővé ezt az elektromos tintás megoldást, hanem más formákban is. A szövegben említést tesznek mindenki kedvenc általános iskolai kifejezéséről, a paralelepipedonról is, ami ugyebár egy olyan hat lap által határolt térbeli geometriai alakzat, amelynek minden oldallapja paralelogramma.

Végül fontos leszögezni, hogy a Sony folyamatosan védeti le a hasonló ötleteket, de csak ritkán valósítja meg ezeket. Ebből adódóan a szabadalom létezése nem jelenti automatikusan azt, hogy egy ennyire különleges kontrollert akarnak a piacra dobni. Sokkal inkább csak arról van szó, hogy kísérleteznek a kutatás-fejlesztési osztályon, és ha előállnak valami újszerűvel, akkor levédetik, hátha egyszer még hasznát lelik a technológiának.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár