Egy szabadalom buktatta le az Xbox „népkonzolját”

Egy szabadalom buktatta le az Xbox „népkonzolját”

A Google Stadia bukása után lehet meredek lett volna, ha az Xbox a piacra dob egy ilyen konzolt, de azért sajnáljuk, hogy nem adtak neki egy esélyt.

Lassan két éve, hogy bejárta az internetet egy különös kép, amellyel Phil Spencer szerette volna megünnepelni a Fallout franchise 25. születésnapját. Már nem azért hívjuk ezt különösnek, mert ne ünnepelhetné meg a Microsoft Gaming atyaúristene az akkor nem is olyan régen megvett Bethesda egyik húzócímének jeles évfordulóját. Hanem azért, mert az egyik polcon többen is egy olyan aprócska Xbox-dobozt (egy Xbox-boxot, ha úgy tetszik) véltek felfedezni, amiről azt gondolták, hogy az egy felhőalapú streameléssel működő konzol lehet.

Egy ilyen Xbox akkoriban fura szájízt hagyott maga után, hiszen a Stadia bukásának idején jártunk. De ha valaki, akkor a Game Passzel és az XClouddal eleve jobb piaci helyzetből induló Microsoft képes lett volna tető alá hozni azt a felhőalapú ökoszisztémát, amiről a Google is álmodozott. Arról nem is beszélve, hogy tavaly a Microsoft kontra FTC perből kiderült, hogy valódi népkonzol lehetett volna a Project Keystone kódnéven futó Xbox, mert egy aprócska, bárhol elférő dobozról beszélünk, amivel AAA-játékokat streamelhetünk, és a kontrollerrel együtt 100-130 dollárt kértek volna érte, vagyis egy rendes konzol árának a töredékét.

Ezeket olvastad már?

Sajnos ezeken túl eddig nem sokat tudtunk a Keystone-ról. Részben azért, mert a perből előkerült dokumentumok sem voltak túl frissek, részben azért, mert azóta már elkaszálhatta ezt a projektet a Microsoft. Azonban a Windows Central nemrég előtúrt néhány sohasem látott tervrajzot a felhőalapú gépről egy elfeledett, 2022-es szabadalomból. Így pedig legalább meg tudjuk mutatni, hogyan festett volna a Keystone, ha egyszer a piacra került volna. Egyébként azért is gondolja a úgy lap, hogy nem fog elkészülni ez a masina, mert 2022-nél frissebb információkat még senki sem talált róla.

Nem meglepő módon pontosan ezt láthattuk 2022-ben Phil Spencer felső polcán, tehát beigazolódott az összeesküvés:

Röviden összefoglalva a képek alapján szerzett új ismereteinket a törölt konzolos projektről:

  • a Keystone nagyon hasonlított volna dizájnjában az Xbox Series X|S-ekre,
  • egy alacsony fogyasztású, kisméretű gép lett volna, ami bárhol elfér,
  • túl sok port nem került volna rá, csak egy HDMI és egy ethernet, illetve az elejére egy USB, ha esetleg kábellel használtuk volna a kontrollert.

Kövess Minket!



Gamer szótár