Pislogni sincs időd letöltéskor, olyan sebes a világ leggyorsabb nete

Pislogni sincs időd letöltéskor, olyan sebes a világ leggyorsabb nete

A legjobb az egészben, hogy semmilyen fekete mágiát nem használtak a szédületesen gyors internethez a japán kutatók.

Az átlag felhasználók körében – még az egyébként nemzetközi szinten igen jó infrastruktúrával rendelkező Magyarországon is – ritkaság számba megy, ha valakinek lehetősége van 1 Gbps-nél gyorsabb internetet beköttetni otthonra. Valószínűleg a többség már ezzel is nagyon elégedett lenne. Mert bár a videójátékok mérete egyre nagyobb (khmm, Call of Duty: Black Ops 6), azért a hétköznapokban gyakrabban fordul elő, hogy maga a számítógépünk hardvere, azaz a háttértárunk vagy a processzorunk képességei fogják vissza a letöltéseinket, mintsem a szolgáltatói kínálat.

De ez még nem jelenti azt, hogy az emberiségnek be kellene érnie a ma elérhető sebességekkel. Valószínűleg ezért is tette fel a kérdést a japán Nemzeti Információs és Kommuniciós Technológiai Intézet, hogy mit lehet kihozni a ma általánosan elterjedt technológiákból. A végeredmény pedig egészen fenomenális, ugyanis bármilyen furcsa kísérleti technológia nélkül, mindössze egy 50 kilométer hosszúságú, kereskedelmi forgalomban is elérhető optikai kábellel és egy rakás jelerősítővel döntöttek rekordot a kutatók – írja a Fudzilla.

Ezeket olvastad már?

Az előző rekord tavaly októberben dőlt meg, ehhez képest most 25%-ot javítottak a japánok, így elérve a 402 Tbps, vagyis 402 terrabit/másodpercet, ami 50 terrabájtnyi adat másodpercenkénti letöltésére lenne elég. Ezek igazából már akkora számok, hogy lehet érdemes más kontextusból megközelíteni a kérdést: a 150 gigabájtos Baldur's Gate 3-at négy ezredmásodpercig sem tartana egy ilyen gyors kapcsolattal letölteni, vagyis mialatt lejönne, még arra sem lenne időnk, hogy egyet pislogjunk, mert az átlagosan 25 századmásodpercet vesz igénybe, hatszor tovább tart.

Persze senki se számítson rá, hogy ez a sebesség a közeljövőben mindannyiunk otthonában elérhető lesz. Ugyanis hiába nem történt technikai csoda, azért biztosan nem volt olcsó mulatság összehozni ezt a kísérletet, mert annyi jelerősítőt használtak hozzá, amennyi fizikailag lehetséges volt. És akkor képzeljük el, hogy ezt ma mennyibe kerülne 50 km helyett mondjuk több tíz- vagy százezer km hosszúságban kivitelezni. De annyiból mindenképp érdekes a kísérlet, hogy bizonyítja a szolgáltatóknak, lehet még új dolgok feltalálása nélkül is javítani a sebességen, ha akarnak.

Kövess Minket!



Gamer szótár