45 éves az Alien: így néznek ki a széria sztárjai akkor és most

45 éves az Alien: így néznek ki a széria sztárjai akkor és most

Lassan majd fél évszázada történt, hogy mozikba került Ridley Scott sci-fi horrorfilmje, az Alien, amely egy űrhajós legénységről és egy félelmetesen agresszív földönkívüli harcát mutatja be.

Az 1979. május 25-én bemutatott filmben Sigourney Weaver alakítja Ripley-t, a hétfős teherűrhajó legénységének egyik tagját, akinek hazatérő küldetése megszakad, amikor egy közeli holdról érkező titokzatos adás felébreszti a csapatot a sztázisból. A hívásra válaszolva kapitányuk, a Tom Skerritt által alakított Dallas parancsára felderítik a helyszínt, hogy megtalálják a jel forrását. Eközben Ripley rájön, hogy nem vészjelzésről, hanem figyelmeztetésről van szó, de ekkor már késő, ugyanis nem sokkal ezután az egyik társát, Kane-t (John Hurt) megtámadja valami, amit egy elhagyott hajó átkutatása közben fedezett fel. Amikor azonban a legénység úgy dönt, hogy eltávolítják a lényt és visszahozzák Kane-t a hajóra, a hazatérés a túlélésért folytatott harccá válik egy halálos idegennel szemben.

Ridley Scott talán nem is gondolta, hogy ezzel a produkcióval megújítja a horror műfaját és egy olyan franchise-t indít útjára, amely a mai napig az egyik legnagyobb rajongás tárgyát képezi. Az első Alien forgatókönyvét Dan O'Bannon írta, és az emlékezetes alkotásban szerepet kapott még Ian Holm, Yaphet Kotto, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton és az 1992-ben elhunyt Bolaji Badejo, aki egyébként az Alien jelmezét ölthette magára. Korábban a film 40. évfordulójának tiszteletére a 20th Century Fox hat Alien-ihlette rövidfilmet adott ki. Ugyanebben az esztendőben egy New Jersey-i középiskola színpadi előadása a filmről vírusként terjedt el, Weaver pedig meglepetésszerűen ellátogatott az iskolai drámaklub április végi ráadáselőadására, aminek nagyon örültek a diákok.

Az elmúlt évtizedekben pedig már ott tartunk, hogy egy újabb Alien film van a láthatáron, amely a Romulus alcímet viseli, és bár nem egy rebootról van szó, kísérteties hasonlóságot lehet felfedezni az új felvonás és az eredeti alkotás sztorija között. Az évforduló alkalmából pedig összegyűjtöttük azokat a szereplőket, akik az első 4 részben jutottak szóhoz, és megnéztük hogy festettek a filmekben, illetve mi történt velük azóta. Sajnos egyesek már nincsenek köztünk, ennek ellenére emléküket sosem felejtjük el.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez:


Tom Skerritt (Dallas, a Nostromo űrhajó parancsnoka)

Galéria

Kövess Minket!



Gamer szótár