Mégsem volt szamuráj Yasuke? - Meggondolta magát a Ubisoft

Mégsem volt szamuráj Yasuke? - Meggondolta magát a Ubisoft

Nem csalás, nem ámítás, a Ubisoft tényleg elismerte a japán közösség aggodalmait az Assassin's Creed Shadows kapcsán.

A franchise következő része még idén napvilágot lát, de már most óriási felhajtás övezi az új részt, és nem azért mert annyira eldobták volna tőle az agyukat a rajongók, hanem a legtöbbeket Yasuke, a színes bőrű szamuráj zavar – mert elvileg történelmileg nem hiteles, hogy ezzel a titulussal ruházták fel. A kiadó most egy nyilatkozatban reagált a japán rajongótábor néhány aggodalmára.

„Csapatunk tagjai közül sokak számára régóta dédelgetett álom volt egy feudális Japánban játszódó Assassin's Creed-játék létrehozása. Az Assassin's Creed Shadows bejelentése óta sok pozitív reakciót kaptunk, de néhány kritikát is, többek között tőletek, japán játékosainktól. Osztozunk a történelem iránti szenvedélyetekben, és mélységesen tiszteljük a gazdag örökségetek történelmi és kulturális integritásának ápolását.”

A stúdió a továbbiakban kifejtette, hogy nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a történészekkel és kutatókkal konzultálva biztosítsák a „feudális Japán magával ragadó és tiszteletteljes ábrázolását”, de elmondták, hogy soha nem állt szándékukban a sorozat egyetlen darabjában sem a történelem vagy a történelmi karakterek tényszerű megjelenítésére alapozni.

Ugyanakkor azt is elismerték, hogy a promóciós anyagaik egyes elemei aggodalmat keltettek a japán közösségben, ezért bocsánatot kértek, hozzátéve, hogy a játék a megjelenéséig tovább fejlődik még.

„Az eddig bemutatott anyagok mindegyike fejlesztés alatt áll, és a játék a megjelenésig folyamatosan fejlődni fog. A kapott építő jellegű kritikák alapján folytatjuk az erőfeszítéseinket, amíg a játékot a kezetekbe nem adjuk - és azon túl is.”

A Ubisoft kitért a Shadows egyik játszható főszereplője, a Yasuke körül kialakult, mondhatni botrányra is.

Yasuke egy valós történelmi személyiségen alapul: ő egy afrikai származású szamuráj, aki 1579-ben érkezett Japánba, és a Sengoku korszakban élt, eközben pedig a japán daimyō Oda Nobunagát szolgálta hűségesen. A karakter már a leleplezése óta vitatémát szolgált a közösségen belül, annak ellenére, hogy a szakértők szerint valóban szamuráj volt ebben a korszakban.

Kifejtették, hogy mindig is történelmi személyiségeket és eseményeket vettek alapul, és azokat a sorozat fantasy elemeivel ötvözték, hogy magával ragadó élményeket teremtsenek, és ennek érdekében Yasuke ábrázolása a Shadowsban is ezt illusztrálja.

„Egyedi és titokzatos élete ideális jelölté tette egy Assassin's Creed-történet elmesélésére, amelynek hátteréül a feudális Japán szolgál.” – közölték, ugyanakkor azt is elismerték, hogy a szamuráj ábrázolása máig vita tárgyát képezi.

Ezeket olvastad már?

Az Assassin's Creed Shadows november 15-én jelenik meg PlayStation 5-re, Xbox Series X|S-re, Amazon Lunára és PC-re.

Kövess Minket!



Gamer szótár