Bármikor sztrájk indulhat a videójáték-iparban az AI miatt

Bármikor sztrájk indulhat a videójáték-iparban az AI miatt

A SAG-AFTRA tárgyal a videójáték-iparban dolgozók jogaiért, de a türelmük nem végtelen.

A SAG-AFTRA neve tavaly a hónapokon át tartó hollywoodi sztrájkokkal került be a köztudatba. A többek között a mesterséges intelligencia ellen is harcoló színészek, írók végül kiharcoltak egy számukra előnyös egyezséget a stúdiókkal, így ősz óta minden a normál mederben folyhat a szórakoztatóipar azon szegmensében. Idén viszont egyre többször kerül elő az AI a videójáték-ipar kapcsán, és most már nem csak elképzelhető, akár meg is valósítható lenne egy sztrájk ezen a területen.

Még szombaton jelentette be a SAG-AFTRA vezető tárgyalója és nemzeti igazgatója, Duncan Crabtree-Ireland, hogy megszerezték a hatalmat, amivel bármikor sztrájkot kezdeményezhetnek, ha egy videójátékos stúdió vagy kiadó nem veszi figyelembe a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó szabályokat. „Ha kezdeményezzük a sztrájkot, akkor minden Interactive Media Agreement által lefedett szolgáltatással felhagy minden SAG-AFTRA tag azonnal” – mondta a szakszervezet.

Ezeket olvastad már?

Az AI használatával kapcsolatos tárgyalások egyébként folyamatosan mennek a háttérben, ezt most a SAG-AFTRA is megerősítette. Azonban ha valami mégsem úgy sülne el, ahogyan azt a tagjaik szeretnék, akkor gyors mozgosítás jöhet, mert állításuk szerint a tagjaik több mint 98%-a igennel szavazott erre:

„Rendíthetetlenek vagyunk, ne tegyenek minket próbára. A tagjaink több mint 98%-a igennel szavazott egy szerződésre, miszerint ha a munkáltatók nem járulnak elénk egy olyan ajánlattal, ami tartalmazza a számunkra fontos tételeket – főleg az AI terén –, akkor engedélyezik a sztrájkot. Rendíthetetlenek vagyunk a tagjaink érdekében, akik ezzel a szerződéssel dolgoznak, akiknek a rendkívüli teljesítményük a szíve-lelke a világ legnépszerűbb videójátékainak. Fogy a cégek ideje, hogy üzletet kössünk.” – Duncan Crabtree-Ireland

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN