10 dolláros kuponnal kért bocsánatot a globális leállásért felelős CrowdStrike

10 dolláros kuponnal kért bocsánatot a globális leállásért felelős CrowdStrike

Egy napig nem működött az informatikai rendszered? Tessék, itt egy kis kávé meg szotyi a CrowdStrike jóvoltából.

Múlt hét péntek reggel bizonyosak voltunk benne, hogy elérkezett a világvége – legalábbis a rengeteg panasz, káosz mind olyan hangulatot keltett a globális informatikai leállás közepette, mintha. Eleinte még úgy tűnt, hogy a Microsoft Azure nevű szerverszolgáltatása a ludas a repülőtereket, bankokat, szoftverfejlesztőket és a médiát is megbénító hibáért, ám később kiderült, hogy a CrowdStrike nevű kiberbiztonsággal foglalkozó cég felelőtlenül kiadott frissítése akadályozta 8,5 millió üzleti Windows-eszköz használatát világszerte, nem a redmondiak.

Mondanunk sem kell, július 19-én a majdnem egész napos leállás következtében dollármilliárdok vesztek el az említett szektorokban kombinálva, a reptereken ragadt emberekről nem is beszélve. A tény, hogy mindezért egy 40 kilobájtos fájlt okolhatunk, csak még bosszantóbbá teszi az egész szituációt. Azonban nem kell aggódni, mert a tőzsdén hatalmasat zuhanó CrowdStrike előállt a héten a kompenzációval, amiről valamiért akarva-akaratlanul is az a 2018-as BlizzCon pillanat jutott az eszünkbe, amikor egy rajongó megkérdezte a Diablo Immortal fejlesztőit, hogy jön-e a mobilos játék PC-re, erre a Blizzard képviselője rávágta, hogy „srácok, nincs telótok?”

A CrowdStrike nagy ötlete ugyanis – ha hiszitek, ha nem – az volt, hogy egy 10 dolláros vagy 7,75 angol fontos (kb. 3 600 forintos) Uber Eats kupont adnak azoknak, akiknek a hibával plusz munkát, kárt okoztak – írja a TechCrunch. Az erről szóló e-mailben azt írták, „hogy kifejezzük őszinte hálánkat és megbánásunkat, a következő kávédat vagy esti nassolásod mi álljuk!” Várj, hogy egy globális informatikai leállást nem elegendő kávéval meg szotyival kompenzálni? Ugyan már srácok, nincsen nektek étvágyatok? – hallatszódik ki a háttérből a blizzardos példára rímelve.

Az igazi csattanó azonban csak ezután jött: a kuponok beváltása nem volt zökkenőmentes, mert annyian akarták azt egyszerre használni, hogy az Uber Eatsnél már csalást, átverést sejtett a rendszer, így csak egy hibaüzenet fogadta a felhasználókat, miszerint már nem érvényes az ajándékkártya.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár