„Roblox gyere vissza” – Kiabálják a tüntető török gyerekek az utcán

„Roblox gyere vissza” – Kiabálják a tüntető török gyerekek az utcán

Lassan egy hete nem lehet robloxozni Törökországban, és úgy fest, egyesek kezdik megunni a kedvenc videójátékok nélküli életet.

A múlt héten döntött úgy a törökországi távközlési hatóság, hogy betiltja a Robloxot az országban a pedofíliára hivatkozva. A Roblox betiltásával egy igen kis csoporthoz csatlakoztak a törökök, hiszen a világon csak Kínában, az Egyesült Arab Emírségekben, Guatemalában, Jordániában és Észak-Koreában nem űzhető a játék. A pedofíliával kapcsolatos problémákat viszont az Egyesült Államokban is látjuk már – hála egy friss riportnak. Ezért ha más haszna nincs is a drasztikus lépésnek, talán a fejlesztőket meggyőzi arról, hogy eredményesebb munkára van szükség e téren, ha nem akarnak máshol is hasonló sorsra jutni.

Amire viszont biztosan nem számított senki sem, hogy a most kedvenc játékukat egyik napról a másikra elveszítő, a pedofíliában nem érintett túlnyomó többséghez tartozó játékosok tüntetni fognak a Roblox törökországi betiltása ellen. Pedig a nem túl hétköznapi, egy csoport utcán kiabáló és vonuló gyermeket ábrázoló felvétel alapján ez már el is kezdődött. Mint alább látható és hallható, a gyerekek azt ismételgetik, hogy „Roblox geri gelsin”, ami a Google fordítása alapján azt jelenti, hogy „Roblox gyere vissza”.

Persze ne legyenek téveszméink, az a legfeljebb 20 gyerek, aki a videón szerepel, nem fog nyarat csinálni a közel 85 millió lakosú Törökországban. Sőt, nagyon valószínű, hogy ez a videó inkább az 5 perc TikTok-hírnév kedvéért, mintsem a világmegváltás jegyében született. Ennek ellenére érdekes látni, hogy egy főként gyerekeknek szánt játék betiltása körül milyen diskurzusok alakulnak ki a közösségi médiában. És ha ez a videó önmagában még nem is vezet nagy eredményekhez, elképzelhető, hogy meggyőz másokat arról, hogy beleálljanak a témába az ottani nyilvánosságban, és a játék elvesztésének híre mellett a pedofíliával kapcsolatos vádakra is felhívják közben a figyelmet.

A Roblox korábban úgy reagált a betiltására, hogy azt ígérte, együtt fognak működni a helyi hatóságokkal, hogy „a Roblox minél hamarabb újra online legyen Törökországban”. Ebből kiindulva az sem elképzelhetetlen, hogy sikerül később meggyőzniük a török távközlési hatóságot arról, hogy a helyzet magaslatán van a platform, nem kell aggódni annak ellenőrizhetősége miatt. Elvégre pár nappal a Roblox előtt a törökök az Instagramot jóval súlyosabb geopolitikai körülmények miatt marasztalták el és tiltották be, mostanra pedig ezt a szólásszabadságra felfűzött vitát sikerült rendezni a Metával, ezért már újra elérhető a szolgáltatás az országban az Associated Press szerint.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár