Másfél éve tudták, mégsem állították meg időben a Robloxon garázdálkodó pedofilt

Másfél éve tudták, mégsem állították meg időben a Robloxon garázdálkodó pedofilt

Csak az USA-ban legalább két tucat olyan eset volt 2018 óta, amikor a Robloxszal összefüggésben letartóztattak pedofilokat.

Egy videójátékos és filmes hírekben egyébként sem szükölködő héten is kiemelkedett az a fejlemény, miszerint Törökországban betiltották a Robloxot. Miután a helyi hatóságok rájöttek, hogy a platform felügyelete túl körülményes, ezért nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy az illegális szerencsejátéktól kezdve a szexuális tartalmakon át egészen a pedofíliáig számtalan olyan dolog történhet rajta, ami veszélyes a gyermekekre, egyszerűbbnek látták így. Egyébként már az erről szóló cikkünkben is megemlítettük, hogy nemrég az Egyesült Államokban is olyan információk láttak napvilágot, miszerint húsznál is több embert tartóztattak le a rendőrök 2018 óta azért, mert arra használták a játékot, hogy ezen keresztül megismerjenek, majd akár elraboljanak és szexuálisan bántalmazzanak kiskorúakat.

Egy Bloombergen megjelent riportban több esetet is feltártak a szerzők részletesen. De ezeken túl azért is érdekes olvasmány ez, mert egy-egy kitekintést tartalmaz például azzal kapcsolatban is, hogy hogyan próbálnak olykor maguk a játékosok tenni a pedofilok kiűzéséért a platformról, vagy hogy a Roblox hogyan igyekszik fenntartani azt a látszatot pénzt és energiát nem kímélve, hogy biztonságos a gyermekek számára, miközben ez azért nem teljesen igaz.

Az ismert esetek közül egy DoctorRofatnik nevű felhasználóé viszi a prímet: ő egy Sonic Eclipse Online nevű sonicos versenyzős játékkal vált népszerűvé, emiatt állítólag egy ponton a legsikeresebb alkotók közé tartozhatott, ráadásul a saját bevallása szerint a platform kreatív igazgatójának, John Shedletskynek az öccse volt és Jadonnek hívták. A népszerűsége ellenére többen gyanakodtak rá, hogy valami nincs rendben vele, és végül a játékosok 2020-ban olyan információkat – többek között egy 12 évessel folytatott beszélgetést – szereztek meg, ami már lehet elegendő lett volna egy bíróságon is ellene. Szintén ekkor derült ki, hogy DoctorRofatnikot valójában Arnold Castillónak hívják. De hiába prezentálták mindezt a rendőrségnek, hiába került számos YouTube-videó miatt a fejlesztők látómezőjébe, valamiért egyik fél sem lépett. Pedig ha nem akarja mindenki a szőnyeg alá seperni az ügyet, vagy csak egy kicsit is komolyan veszik a bizonyítékokat, akkor valószínűleg elkerülhető lett volna mindaz, amit két évvel később Castillo elkövetett.

2022 májusában egy Indiana állambeli 15 éves lánynak nyoma veszett. Bár már az elejétől fogva gyanús volt a nyomozóknak, hogy személyes tárgyakkal, de a megfelelő pénzügyi háttér hiányában képes lehetett egy másik államba jutni, végül nyolc napba tellett, mire megtalálták New Jersey-ben Arnold Castellóval. Valószínűleg még ennél is tovább tartott volna a keresés, ha a lány testvére nem árulja el a rendőröknek, hogy egy Jacob Shedletsky nevű férfival folytatott beszélgetéseket a Robloxon. A férfi először egy rajzot vett meg a lánytól, később ajándékokat és kaját is rendelt neki házhoz. A kapcsolat kettejük között azonnal gyanús lett, bár először végig kellett menniük azon a nyúlüregen, ami a két évvel korábbi YouTube-videókból állt. (Érdekesség, hogy később egy FBI ügynök azt mondta az ügy kapcsán, hogy a Szövetségi Nyomozóirodánál kellene alkalmazni azokat, akik a bizonyítékokat 2020-ban megtalálták, mert annyira jó munkát végeztek. És igen, ezeket nem vették komolyan először.)

Castillo kihallgatásakor mindent bevallott, így a hozzá köthető Jadon és Jacob Shedletsky álnevek használatát, és hogy valakit lefizetett azért, hogy elvigye hozzá a lányt, valamint azt, hogy a fogvatartás ideje alatt többször is szexuális kapcsolatot létesített áldozatával. 2023 augusztusában Castillo elismerte bűneit a bíróság előtt is. A férfiról kiderült, hogy bár a Robloxból jól keresett, végtelenül zárkózott és önbizalom-hiányos volt, a vele élő anyjával egy ágyon osztozott felnőtt létére. Ami pedig a lányt illeti, a bíróság előtt a testvére számolt be a lelki állapotáról: depressziós, szorongó lett, még a szobáját is alig akarta elhagyni, iskolába pedig nem volt hajlandó többé járni. A bíró végül 15 év börtönre ítélte Castillót.

A Roblox az ügyre reagálva több olyan óvintézkedést is hozott a platformján, amivel az ehhez hasonló esetek előfordulását csökkenthetik, a problémás felhasználókat hamarabb kiszűrhetik. Ennek érdekében még egy külön gyermekkihasználással foglalkozó moderátor csapatot is létrehoztak a cégen belül. Mégsem mondhatjuk, hogy minden jó, ha a vége jó, mert olyan sok felhasználója van a játéknak, hogy az egész egyszerűen kezelhetetlen. A Bloombergnek nyilatkozó egyik moderátor konkrétan azt mondta, hogy „több száz” gyermekek biztonságával kapcsolatos jelentést kapnak naponta, és nincs idejük, lehetőségük ezeket feldolgozni. Összesen nyolc jelenlegi és korábbi alkalmazott nyilatkozott erről, és mindegyikük megerősítette, hogy a csapat mérete túl kicsi, a használt eszközök nem elég jók a pedofilok kiszűrésére.

Ezeket olvastad már?

A szerzők a céget is kérdezték ezekről a problémákról, ám ők tagadják, hogy ne lennének elég hatékonyak a „robosztus” óvintézkedéseik: „egyszerűen hibás állítás, hogy a konkrét ötletek, eszközök vagy funkciók azonnali integrációjának hiánya azt jelentené, hogy nem törődünk vagy nem elég fontos ez nekünk.” A szülőket viszont aligha vigasztalja, hogy a Roblox szóvivője mivel védekezik, ha a Bloomberg információi szerint csak az USA-ban legalább két tucat olyan eset volt 2018 óta, amikor a Robloxszal összefüggésben letartóztattak pedofilokat. És ez ugyebár csak a letartóztatások száma, eközben Castillo esetéből tudjuk, hogy elég messzire kell mennie az elkövetőknek ahhoz, hogy végül komolyan vegyék az ügyeket. Ahhoz a példához hasonlóan a Bloomberg által megismert többi letartóztatáshoz vezető ügy is igen vad, íme néhány részlet a cikkből:

  • „[A letartóztatottak között] volt seriffhelyettes, harmadik osztályban dolgozó tanár és nővér is.”
  • „Egy floridai férfit azzal vádoltak meg, hogy megpróbált elrabolni egy tinédzsert, akivel együtt játszott Robloxban.”
  • „Egy férfit azzal vádoltak meg, hogy elrabolt egy 11 éves lányt New Jersey-ből, akivel korábban a platformon ismerkedett meg.”
  • „Egy kaliforniai férfi állítólag zaklatott egy gyereket, akit a Robloxon ismert meg.”

A Roblox mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy szerintük a Bloomberg állításai „kirívóan téves leírásai annak, hogyan védjük meg a felhasználókat kortól függetlenül”, és hogy a cikk „nem tükrözi a gyermekek online védelmének komplexitását és azt a valóságot, amelyben több tízmillió különböző korú [felhasználó] napról napra túlnyomóan pozitív élménnyel gazdagodik a Robloxban.” Nos, nem hangzik valami bíztatóan az elképzelés, hogy szerintük a pedofília számháború kérdése. Ha egy országban hat év alatt húsznál is több ilyen eset történik, akkor azt több tízmillió ember szórakozásával nem lehet, vagy még inkább nem szabadna felülírni. Sőt, kifejezetten ízléstelen védekezésnek tűnik, hogy de a többség nem áldozata ennek a jelenségnek, mert a célt nullánál kellene kitűzni, nem a kétjegyű számoknál. Bár mit várunk a cégtől, amelynek vezetője szerint a platformjuk sikerében nem kis szerepet játszó gyerekmunka az egyúttal lehetőség indonéz gyerekeknek a nyomornegyedből történő kitörésre.

Kövess Minket!



Gamer szótár