A törökök lecsaptak a Robloxra, és betiltották a népszerű játékot

A törökök lecsaptak a Robloxra, és betiltották a népszerű játékot

Néhány nappal az Instagram betiltása után a Roblox elérését is korlátozták a törökök gyermekvédelmi okokra hivatkozva.

A Roblox körüli problémákkal mi is több ízben foglalkoztunk már, ezek többsége egyáltalán nem újkeletű. Elég csak azokra a példákra gondolni, amikor előkerült az ezen keresztül folyó illegális, kiskorúakat veszélyeztető szerencsejáték. Vagy az a még furább sztori, miszerint a lényegében gyerekmunkások kihasználásával felépített videójátékos birodalomra a fejlesztők úgy tekintenek, hogy az valójában munkahelyteremtés és az indonéz nyomornegyedek felszámolásának jó gyakorlata.

Egészen eddig a világ kormányai nem nagyon foglalkoztak ezekkel a gyerekeket érintő ügyekkel. Aztán jött tegnap Törökország, és szőröstül-bőröstül betiltották a Robloxot. Nem ők az elsők ebben a sorban, mert Kínában, az Egyesült Arab Emírségekben, Guatemalában, Jordániában és Észak-Koreában sem űzhető a játék. Viszont amíg ezek az országok többnyire politikai érdekből és rutinból léptek fel, a törökök inkább a gyermekvédelem felől fogták meg a kérdést. Persze tőlük sem idegen a geopolitikai okokból történő korlátozás, nemrég például az Instagram járt pórul náluk emiatt. Azonban ezt az ügyet követően az adanai főügyészi hivatal vizsgálata nyomán szerdán a Robloxot szintén problémásnak találta a távközlési hatóság – írja a Türkiye Today.

Az állami szerv többek között azért döntött a tiltás mellett, mert akár szexuális természetű tartalmakat is terjeszthetnek a játékon keresztül, amelyek veszélyt jelentenek a gyerekekre. Ez alatt például arra gondolnak a lap szerint, hogy állítólag a pedofíliát népszerűsítő partikat szerveztek a Robloxban, és a játékbeli pénznemet, a robuxot használhatták arra, hogy lefizessék a gyerekeket, hogy részt vegyenek ezeken. De előkerült a fentebb említett szerencsejáték, valamint a platform felügyeletének körülményessége is a tiltás hivatalos indoklásában.

A Roblox a következőképp reagált a betiltására az Insider Gaming alapján:

„Majdnem 20 évet töltöttünk azzal, hogy a Roblox az egyik legbiztonságosabb online platform legyen a felhasználóink számára, főleg a fiataloknak, és a felhasználóink biztonsága áll minden tettünk középpontjában. Tiszteletben tartjuk az országok törvényeit és szabályozásait mindenhol, ahol működünk, és ugyanolyan eltökéltek vagyunk a gyermekek ügyében, mint a helyi törvényhozók. Készen állunk rá, hogy együttműködjünk velük és ezzel biztosítsuk, hogy a Roblox minél hamarabb újra online legyen Törökországban.”

Egyébként nem csak Törökországban ég a talaj a Roblox fejlesztőinek lába alatt. Nemrég az Egyesült Államokban is olyan információk láttak napvilágot, miszerint húsznál is több embert tartóztattak le a rendőrök 2018 óta azért, mert arra használták a játékot, hogy ezen keresztül megismerjenek, majd elraboljanak és szexuálisan bántalmazzanak kiskorúakat – hamarosan ezekről a gyomorforgató ügyekről is részletesen beszámolunk.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár