Az eredeti Alien vérfagyasztó trailerével még a Romulus sem vetekedhet

Az eredeti Alien vérfagyasztó trailerével még a Romulus sem vetekedhet

Sok rajongó szerint mostanában már az 'egész filmet' megmutatják ezekben a videókban, holott csak az ellen a céljuk, hogy felcsigázzák a közönséget. Ridley Scott klasszikust teremtett ezen a téren is.

Ismered a régi mondást, amit Ridley Scott eredeti Alien filmje tett híressé, miszerint az űrben senki nem hallja a sikolyod? Biztos lehetsz benne, hogy rengeteg sikoly lesz Fede Álvarez rendező Alien: Romulus című filmjében, amely gyakorlatilag befurakszik az eredeti, 1979-es első és James Cameron 1986-os második (Aliens) felvonása közé. Sőt az előzetes információk szerint áthidalja a két epizód közötti szakadékot, így jobban megérthetjük mi történt a két esemény között.

Álvarez filmjének az a különlegessége, hogy Scott és Cameron is egyöntetűen rábólintott a művére. Ne felejtsük el, hogy a Romulus középpontjában egy csapat fiatal űrkolóniás áll, akik szeretnének lecsapni a könnyű zsákmányra, ezért ellátogatnak egy látszólag elhagyatott űrállomásra, hogy kifosszák azt. Minden a legnagyobb rendben zajlik, egészen addig, amíg rá nem jönnek, hogy nincsenek egyedül. Természetesen egy Xenomorph vadászik majd rájuk, ezért nem marad más hátra, hőseinknek mindent meg kell tenniük, ha szeretnének életben maradni. Ugye milyen ismerős a sztori? Nem véletlenül, hiszen Álvarez mindenképpen szeretett volna visszatérni a gyökerekhez, mert óriási hatással volt rá az 1979-es eredeti film. Ne felejtsük el, hogy Ridley Scott művében szó szerint berobbant a színre az univerzum legtökéletesebb gyilkológépe, Sigourney Weaver pedig elképesztő alakítást nyújtott. Ellen Ripley megformálásával mondhatni úttörője lett az erős női karaktereknek, aki sebezhető és olykor esetlen, mégis képes erőn felül teljesíteni az utolsó pillanatig. Az USCSS Nostromo fedélzetén vívott kimerítő párbaj után megküzdött és végül legyőzte a Xenomorfot. Cameron hét évvel később folytatta a történetet, és ekkor már egy harcedzett Ripley tűnt fel a képernyőn, akinek most egy katonai küldetés részeként kellett ellátogatnia egy űrkolóniára, hogy egy újabb xenomorf támadást vizsgáljon ki. A Romulus e két film között játszódik, és fiatal színészekből álló társulattal büszkélkedhet, élükön Cailee Spaeny-vel, akit olyan nevek egészítenek ki, mint Isabela Merced, David Jonsson, Archie Renaux, Spike Fearn és Aileen Wu.

Az Alien: Romulus trailere igyekezett olyan nyomasztó és félelmetes atmoszférát árasztani, ami mostanában csak lehetséges. Gyorsan képet kapunk róla, hogy a főszereplő Rain Carradine (Cailee Spaeny) sorsdöntő döntésre kényszerül: ki akar lépni unalmas életéből, és valami eseménydúsabbra vágyik. Így hát felugrik egy hajóra, amely végül a borzalmak háza lesz, többek között egy mellkasból kirobbanó idegennel is találkozik, ami utána nem kímél semmit és senkit – a promója meg eszméletlen hatásosra sikeredett, fel is forgatták érte New York utcáit.

Hiába azonban Álvarez minden tisztelete és odaadása az új projekt iránt, a több, mint négy évtizeddel ezelőtt bemutatott eredeti Alien olyan előzetest kapott, amit a mai napig nem nagyon lehet elfelejteni. Az egyik legijesztőbb trailernek titulálják még mindig, emellett segített létrehozni egy mintát arra, hogyan kell egy hatásos horror előzetest megszerkeszteni.

A recept

A tempó a jó horror egyik legfontosabb eleme. A horrorfilmek túlnyomó többsége egy nagyon alapvető sémát követ: a feszültség felépítése és oldása, laza szerkezetben lassú felépítés és expozíció az első harmadban, gyors cselekménybővítés a második harmadban, és katartikus feloldás az utolsó harmadban.

Az eredeti Alien trailer is ezt a megközelítést alkalmazza. A kétperces kedvcsináló első perce csak építkezik, egyre nagyobb rettegést keltő közeli felvételek formájában. Eközben az arctámadót rejtő idegen tojás is feltűnik a képernyőn, miközben a híres Pong-bar betűtípussal lassan kirajzolódik a képernyőn. Amikor a tojás végül megreped, 56 másodperc elteltével a trailer átvált a film tényleges felvételeire. Itt felgyorsul a vágás és egyszerre kapunk pörgősebb, illetve nyugisabb képsorokat, az idegtépő aláfestő zene azonban katasztrófát sejtet már a kezdetektől fogva. Az utolsó másodpercekben pedig már elszabadul a káosz, és szinte fogalmunk sincs, hogy mi történik, mintegy felvezetve: ezen a hajón senki sincs biztonságban. Mindezt úgy, hogy egy másodpercet nem láttunk a lényből, és csak találgathatunk, hogy mi okozhatta ezt a nagy felfordulást.

Ezeket olvastad már?

A Romulus ettől függetlenül még lehet egy jó film, de a rajongói visszajelzések alapján az eredeti trailerrel nem nagyon tudott versenyezni Álvarez és csapata, de talán nem is kellett nekik – elég ha a film méltó utódja lesz az eredeti felvonásoknak.

Kövess Minket!



Gamer szótár