Mai szemmel nézve megmosolyogtató az első fotó, amit feltöltöttek az internetre

Mai szemmel nézve megmosolyogtató az első fotó, amit feltöltöttek az internetre

Csak egészen kicsit tűnik photoshoppoltnak a világ első, internetre feltöltött fotója.

Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor van az internet születésnapja (több fontos évfordulót is számon tartanak), általában 1983. január 1-jére datálják, ekkor történt ugyanis, hogy a Network Control Protocol (NCP) szabványról végérvényesen átálltak a Transmission Control Protocol és Internet Protocol (TCP/IP) szabványra. Az első weboldalra azonban egészen 1991-ig kellett várni – ugyan ez az oldal már nem él, egy évvel későbbi változata ma is bárki számára megtekinthető.

Persze a régi weboldalak még köszönőviszonyban sem álltak az általunk is ismert, színes-szagos honlapokkal. Ennek oka, hogy az első oldal, az info.cern.ch kezdetben csak szöveget és néhány linket tartalmazott, a képek felbukkanására pedig még várni kellett egy keveset.

Az első fotót végül a CERN fizikusa, Tim Berners-Lee jóvoltából töltötték fel - egyébként Berners-Lee találta fel magát a webet is. A képen négy nő látható, mindannyian a CERN dolgozói voltak, és egy brahi zenekarban zenéltek, a fotót pedig eredetileg albumborítónak szánták a lánybanda számára. Magát a képet egyébként nem Berners-Lee, hanem a CERN egyik fejlesztője, Silvano de Gennaro szerkesztette meg Macintosh típusú számítógépén a Photoshop első verziójának segítségével, majd GIF-ként továbbította azt az első weboldal számára. Bár a feltöltés pontos dátuma kapcsán eltérő információkat találni a neten, a The Telegraph cikke szerint 1992. július 18-án kerülhetett sor erre.

Íme a meglehetősen parodisztikus fotó teljes életnagyságban, alább pedig - biztos, ami biztos - az ominózus lánybanda egyik klipjét is beszúrtuk. 

Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy Gennaro az első fotó kapcsán némileg árnyaltabban fogalmazott:

Senki sem tudja, melyik volt az első fénykép a weben, de a mi fotónk egyike volt azoknak, amelyek megváltoztatták az internetet”.

Akárhogy is történt, annyi biztosra vehető, hogy az első fotók egyikén, ami felkerült a netre, négy csinos nő látható. A pletykák szerint Berners-Lee a kép kapcsán azt mondta a munkatársának:

"Szexszel bármikor el lehet adni a médiát."

Borítókép forrása: CERN 

Kövess Minket!



Gamer szótár