Beetlejuice  szexuális ragadozó lett volna az eredeti forgatókönyv szerint

Beetlejuice szexuális ragadozó lett volna az eredeti forgatókönyv szerint

Tim Burton nagy kultusznak örvendő klasszikusa kőkemény horror lett volna az eredeti szkript szerint.

A Beetlejuice története az 1980-as években pattant ki Michael McDowell író fejéből, aki Laurence Senelickkel közösen vetette papírra a Tim Burton rendezte kultfilm sztoriját. McDowellt állítólag a Szellemirtók és A Poltergeist – Kopogó szellem inspirálta a szellemes sztori megírására, Senelicknek pedig az az ötlete támadt, hogy csavar egyet a jól bevált formulán, és ezúttal a szellemek lesznek a jók, az élők pedig a rosszak. Ez volt tehát az alapgondolat a Beetljeuice forgatókönyvének megírásakor, ezt kezdték el kibővíteni azzá a történetté, amit mi is ismerünk.

Mielőtt azonban a végleges változat megszületett volna, alapos kozmetikázáson esett át a sztori. Az 1988-ban bemutatott film egy horror elemekkel átitatott fantasy vígjáték, az alap koncepció szerint azonban  vegytiszta horrornak szánták, amely William Friedkin legendás filmjéhez, Az ördögűzőhöz hasonlít. A címszereplő szellem, Betelgeuse eredetileg egy gyilkos szárnyas démon lett volna, aki egy közel-keleti férfi bőrébe bújva nem szimplán elijeszteni akarta volna a Deetz-családot, hanem egytől egyig eltenni őket láb alól. A forgatókönyv legvitatottabb része azonban nem ez volt, hanem az, hogy az eredeti tervek szerint Betelguese-nak az volt a szándéka, hogy megerőszakolja Delia Deetz lányát, Lydiát. (Bár a Michael Keaton alakította szellemtől sem álltak távol a szexuális utalások, az általunk is ismert Betelgeuse nem vetemedett volna ilyesmire.)

Emellett a ház első lakóinak, Maitlandéknek a halála is megrázóbb volt az eredeti változatban, ugyanis premier plánban nézhettük volna végig a pár fulladásos halálát. Továbbá a film vége is máshogy alakult volna: az volt a terv, hogy Winona Ryder karaktere, Lydia meghal, és a túlvilágon csatlakozik Maitlandékhez. A stúdió azonban beleszólt a dolgokba, az első változatot gyakorlatilag szétcenzúrázták, és egy lényegesen lightosabb forgatókönyvet véglegesítettek, ami aztán a különc rendező, Tim Burton asztalán landolt, aki már elkezdett dolgozni a Batmanen, amikor a kísértethistória is bekerült a képbe. 

Borítókép forrása: Warner Bros. 

Kövess Minket!



Gamer szótár