Darth Vader elhunyt hangjának a C&C Tiberian Sunban is legendás szerep jutott

Darth Vader elhunyt hangjának a C&C Tiberian Sunban is legendás szerep jutott

Olyan jól bevált a szerepeltetése, hogy végül tradícióvá vált a játéksorozatban élőszereplős videókat készíteni.

93 éves korában elhunyt James Earl Jones, a díjnyertes színész, akit a legtöbben valószínűleg a jellegzetes mély, tekintélyt parancsoló hangjáról ismertek. Két olyan karaktert is életre keltett vele, akik örökre beírták magukat a történelembe, ezáltal pedig maga Jones is halhatatlanná vált. Általa kapott hangot Mufasa és Darth Vader, de rajtuk kívül további szinkronmunkái is voltak még, illetve a videójátékos is világ sokkal közelebb állt hozzá, mint az sokan gondolhatnák.

Fantasztikus filmes karriert futott be, de talán leghíresebb szerepe mind közül Darth Vader volt. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, de érdekességként mindenképpen megosztanánk veletek, mert lehet egyesek nem tudják, hogy a figurát David Prowse – aki szintén nincs már köztünk 2020 óta – keltette életre az eredeti trilógiában, azonban később úgy döntöttek George Lucasék, hogy új hangot adnak neki. Ezért esett a választás a vészjósló hangú Jonesra, az utószinkront követően pedig kiderült, hogy parádésnak bizonyult ez az ötlet.

A mozin és a televízión túl viszont a videójátékokban is sikerült maradandót alkotnia. Jones több Oroszlánkirály-játékban is szerepelt, de például az Under a Killing Moonban is az ő hangját hallhatjuk, mint a világegyetem nagy PI-je, emellett benne volt a Kingdom Hearts II-ben és a 2007-es Lego Star Wars: The Complete Sagában is. A legnagyobb rajongók viszont valószínűleg azonnal rávágják: ez mind semmi, feltűnt a Command and Conquer: Tiberian Sunban is, méghozzá James Solomon tábornokként.

Ezeket olvastad már?

James Solomon megjelenése a Tiberian Sunban az első olyan eset volt, amikor ténylegesen életre keltettek egy magasrangú karaktert a játékban, aki nem szimplán egy névtelen/nem látható parancsnokként utasítgatott minket. Ez lett később a sorozat egyik védjegye. James Earl Jones egyébként a valóságban is szolgált az amerikai hadseregben. Alhadnagyi rangig jutott, de elvégezte a gyalogsági tiszti alapiskolát, valamint a Ranger-tanfolyamot is – ezzel szerzett jogot arra, hogy az egyenruhájára kitűzhesse a Ranger-jelvényt. Joseph David Kucan 1998-ban adott interjúja szerint James Earl Jonest fia bátorította, hogy elvállalja a szerepet, mert tetszett neki az első Command & Conquer. Jonesnak egyetlen fia van, Flynn 1982-ben született.

Kövess Minket!



Gamer szótár