Mennyi?! Ennyibe kerülhet Magyarországon a villámgyors PlayStation 5 Pro

Mennyi?! Ennyibe kerülhet Magyarországon a villámgyors PlayStation 5 Pro

A PlayStation 5 Pro teljesítményének árát nem a képminőségben, hanem jó magyar forintban kell megfizetni majd.

Nem csoda, nem ámítás, tényleg bejelentette a Sony a PlayStation 5 Prót, ami jelen állás szerint a legerősebb konzol a piacon. A japánok persze nem okoztak nagy meglepetést, hiszen a formatervtől a hardveren át mindent megtudtunk mire ma délután eszükbe jutott röviden prezentálni ezeket az információkat. Az azonban kétség kívül meglepő fordulat, hogy mostantól mekkora összeget kér el a párhuzamosan piacon lévő masináiért a Sony.

Ugyanis felettébb gyanús, hogy az erősebb változat megjelenése ellenére az alapmodell ugyanannyi jó magyar forintba fáj majd, mint eddig. A PlayStation 5 Pro ezen nem változtat, hiszen több száz euróval a régebbi hardverrel szerelt gép fölé pozícionálta a Sony az új konzolját. És bár hivatalos magyar árazás egyelőre nincsen (ha lesz, arról beszámolunk, cikkünket frissítjük – a szerk.), azért aki régóta kuporgat a PS5 Próra, az most lehet kénytelen lesz még egy kis türelmet is gyűjteni a pénze mellé.

A PlayStation 5 (Slim) ára jelenleg

  • Digitális: kb. 178 ezer forinttól kapható
  • Lemezes: kb. 202 ezer forinttól kapható

A PlayStation 5 Pro bevezető ára

  • Digitális: 699,99 angol font / 699,99 amerikai dollár / 799,99 euró
  • Lemezes: nincs, de külön vásárolható meghajtó hozzá

Azon most tegyük túl magunkat, hogy dollárban 252 ezer, fontban 329 ezer forint körül alakulhat a PS5 Pro ára (valószínűleg a helyi adók nélkül). Ugyanis a kontinentális európai árazás kérdését tovább bonyolítja, hogy mire az egy cent híján 800 eurós (kb. 318 ezer forint) PlayStation 5 Pro Magyarországra ér, kerül-e még erre áfa vagy ez már azzal együtt értendő?

Mivel az eurós ár egy igen nagy piacra vonatkozik, ahol több ország más-más százalékban határozza meg az általános forgalmi adót, nem kizárható az előbbi olvasat. Azon túl, hogy sok más elektronikai eszköz gyártója így szokott hozzáállni a kérdéshez, szintén ezt erősíti, hogy míg például a japán árcédula mellett már a prezentációban és a később megosztott blogposztban is zárójelben szerepelt, hogy tartalmaz áfát, addig a többinél nem tüntettek fel hasonlót. Amennyiben Magyarországon még további 27% jön a PS5 Próra, úgy már kb. 403 ezer forintról beszélünk, ami a duplája lenne a lemezes Slim mostani árának.

Már csak azért is reménykedünk, hogy az a kb. 318 ezer forintos ár lesz az irányadó, mert az új konzol nem tartalmaz lemezmeghajtót sem. Ez a Sony állítása szerint úgy orvosolható, hogy külön vásárolunk hozzá egyet, majd az oldallapot lepattintva felszereljük. Azonban ezek a Slim modellel együtt megjelent kiegészítők kb. 48-50 ezer forintos extra kiadást jelentenek. Tehát még ebben a legjobb forgatókönyvben is arról beszélhetünk, hogy majdnem 370 ezer forint a PlayStation 5 Pro, ha nem digitálisan kívánjuk beszerezni a játékainkat.

A PlayStation 5 Pro november 7-től lesz elérhető, de már szeptember 26-tól előrendelhetővé válik – addigra remélhetőleg kiderül, hogy nem a Slim modell duplája az új konzol idehaza.

Borítókép: Insomniac Games

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár