Egy kutatás szerint merevedési zavarokat okozhatnak a videójátékok

Egy kutatás szerint merevedési zavarokat okozhatnak a videójátékok

Meglepő tanulmány látott napvilágot, amely a merevedési zavarok és a videójátékok viszonyát vizsgálja.

A videójátékok testi és lelki hatását sokan, sokszor vizsgálták már, arról azonban nem igazán lehetett hallani, hogy hogyan befolyásolhatja a túl sok számítógépezés a férfiak „teljesítményét”. Márpedig egy, az Andrology folyóiratban idén márciusban megjelent tanulmány arra utal, hogy szoros összefüggés állhat fent a videójátékok és az erekciós problémák között.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a sok ülés negatív hatással lehet a merevedésre, a szóban forgó tanulmány szerint azonban nem csupán az ülés lehet önmagában a ludas. A New York Post cikke szerint kínai kutatók több mint 220 ezer negyven és hatvankilenc év közötti férfit vettek górcső alá, hogy felmérjék, van-e összefüggés az erekciós problémák és a különféle szabadiős tevékenységek között, beleértve a számítógépezést, a tévézést és a vezetést is. A vizsgálatok során figyelemmel kísérték a résztvevők tesztoszteronszintjét és más nemi hormonok szintjét is, valamint a depresszióra és szorongásra utaló jeleket is feljegyezték.

Megdöbbentő eredmény született: a kutatók azt találták, hogy minden 72 perc számítógépezéssel eltöltött idő mintegy háromszorosára növeli a merevedési zavarok kockázatát. Bár a probléma kiváltó okának alapvetően a sok ülést gondolhatnánk, érdekes mód a tévézés és a vezetés kapcsán nem tárt fel negatív hatásokat a vizsgálat.

A tanulmányban leírtak szerint a hosszas számítógépezés kapcsán kialakuló gondot az okozza, hogy csökkenni kezd az agy agyalapi mirigye által termelt hormon, az FSH szintje, ami többek közt a férfiak spermiumtermelésének stimulálásáért is felelős a tesztoszteron mellett, ennek következtében pedig erekciós problémák alakulhatnak ki. Az FHS alacsony szintje továbbá csökkenti a libidót, meddőséget és alacsony energiaszintet okoz. Jó hír viszont, hogy a számítógépezés miatt kialakuló impotencia viszonylag könnyen ellensúlyozható „mérsékelt fizikai aktivitással” a tanulmány szerint.

Borítókép forrása: Anna Gassent/Getty Images 

Kövess Minket!



Gamer szótár