Tele lett a TikTok Hitler és Goebbels beszédeivel

Tele lett a TikTok Hitler és Goebbels beszédeivel

Adolf Hitler és Joseph Goebbels beszédei hódítanak" a TikTokon. 

A Sky News megdöbbentő TikTok trendet" tárt fel nemrégiben: a hírportál több mint 72 ezer olyan bejegyzést talált a világ legnépszerűbb videómegosztó közösségi portálján, amelyek alá náci beszédeket szerkesztettek. Az antiszemita nézeteket népszerűsítő videókban - amelyekre összesen már több millió lájk érkezett - többek közt a zsidókat hibáztatják „Európa iszlamizálódásáért”, de olyan is akad közöttük, ami arra hegyezi ki a mondandóját, hogy a rasszok keveredése miatt nem marad majd fehér ember Európában. 

A Sky News újságírói szerint csak szeptember 2 és 3 között a TikTokon végzett keresés során 50 023 olyan bejegyzést találtak, amelyek náci vezetők, köztük Adolf Hitler és Joseph Goebbels propagandaminiszter beszédeit tartalmazták. A szélesebb közönség elérése érdekében a beszédeket több esetben is a TikTokon népszerű Drift Phonk zenékkel szerkesztették össze – a zenész engedélye és tudta nélkül. Az egyik bejegyzést, amely a nácik hírhedt nagygyűlésének helyszínét mutatja be Nürnbergben, és amely alatt Hitler egyik beszéde hallható, már több mint 56 ezer felhasználó kedvelte.

A cikk szerint több mint 56 700 videóhoz érkezett már hozzászólás, amelyekben nem egy esetben Hitlert és a Nemzetiszocialista Német Munkáspártot éltetik. Az egyik videó alatt az egyik felhasználó például azt írta, hogy „a modern társadalomnak nagy szüksége lenne Hitlerre", míg egy másik hiányzol nekünk" mondattal reagált. 

Hannah Rose gyűlöletbeszéddel foglakozó szakember a Sky Newsnak elmondta: „Bár ez megdöbbentő, de nem különösebben meglepő. Évek óta tudjuk, hogy a platformok nem léptek fel kellő hatékonysággal a gyűlöletbeszéd ellen, ami azt jelenti, hogy az olyan tartalmak, mint mondjuk Hitler beszédei vagy más antiszemita szövegek is terjedhetnek, és nem csak a szélsőséges oldalakon, de a mainstream platformokon is.”

Borítókép forrása: Wikimedia Commons

Kövess Minket!



Gamer szótár