Szívszorító történet érkezik Netflixre az egyik leghíresebb World of Warcraft játékosról

Szívszorító történet érkezik Netflixre az egyik leghíresebb World of Warcraft játékosról

The Remarkable Life of Ibelin egy 25 éves korában elhunyt World of Warcraft játékosról szóló Netflix által életre hívott dokumentumfilm.

A legnagyobb streamingplatformon debütál majd a The Remarkable Life of Ibelin című emlékfilm, amelynek az első előzetesét szeptember 16-án mutatták be. A magyar címmel egyelőre nem rendelkező [de lefordítva ennyit tesz: Ibelin figyelemre méltó élete] alkotás egy norvég gamerről és a betegsége alatt kialakult közösségéről szóló, inspiráló dokumentumfilm.

Ezeket olvastad már?

Mats Steen egy norvég fiú volt, aki imádta a videójátékokat, és sajnos a Duchenne-féle izomdisztrófia nevű degeneratív betegségben szenvedett. Legtöbb idejét a World of Warcraft online multiplayer játékkal töltötte, és számára ez egy fantasztikus kikapcsolódást jelentett, emellett hatékony módot adott arra, hogy kapcsolatot teremtsen a hozzá hasonlóan gondolkodó emberekkel. Viszonylag rövid földi tartózkodása alatt több tízezer órát töltött el egy olyan világban, ahol fizikai korlátai szinte semmilyen hatással nem voltak a játékára. Amikor Steen 2014-ben, 25 éves korában meghalt, a családja azt feltételezte, hogy a betegsége miatt egyre inkább elszigetelődött – de valójában egy digitális közösség szerves és szeretett tagja volt, akik végül felkeresték a családját, hogy osztozzanak a gyászukban. Hozzátartozói tudta nélkül kötött elképesztően mély barátságokat Steen, miközben szenvedélyének hódolhatott.

Benjamin Ree-re elképesztően nagy hatással volt ennek a fiúnak a története. Halála után nem sokkal elmerült Steen digitális életében, interjúkat készített legjobb barátaival és versenytársaival, valamint a játékos saját archívumát is átnézte a szülők engedélyével. Ree először egy BBC-cikk után értesült Steenék történetéről, amelyben Mats szüleinek, Robertnek és Trude-nak az idézetei szerepeltek. Amikor Ree felkereste őket, hogy megkérdezze, Robertnek vannak-e olyan otthoni felvételei, amelyeket esetleg felhasználhatna egy Matsról szóló dokumentumfilmben, megdöbbenve látta szüleit és saját magát a felvételeken. Emléket szeretett volna állítani egy számára nem hétköznapi ember előtt. A dokumentumfilm Mats Steen kalandos online életébe enged betekintést, megismertet minket Ibelinnel, a World of Warcraft karizmatikus személyiségével, és kiemeli, hogy a közösség és a lelki kapcsolatok hogyan léphetik át a fizikai világ határait. Az alkotáshoz mintegy 42 000 oldalnyi archivált, Mats és barátai között rögzített párbeszédet is felhasznált a történet elmeséléséhez.

„Nem vagyok vallásos ember, de abban a pillanatban majdnem vallásos lettem. Mats és az én szüleim is ugyanabba a baráti társaságba tartoztak a 80-as évek végén. Amikor a szüleim Norvégia másik részére költöztek, sajnos megszakadt a kapcsolat.”

Mint kiderült, Ree valójában hét nappal Mats után született 1989-ben.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy az Ibelin mostantól a Netflixen is látható lesz”

The Remarkable Life of Ibelin október 25-én debütál a Netflixen.

Kövess Minket!



Gamer szótár