Nem fogod elhinni, miért perelték be a 2024-et fenekestül felforgató Stellar Blade-et

Nem fogod elhinni, miért perelték be a 2024-et fenekestül felforgató Stellar Blade-et

A Stellarblade vs Stellar Blade harcot senki sem látta jönni, de itt van.

A Stellar Blade-et aligha kell bárkinek is bemutatni, elvégre az év első felének internetes kultúrharcai másról sem szóltak, mint a játék női főszereplőjének idomairól vagy az azokat rejtő (illetve nem rejtő) ruhákról. A Shift Up programjáról ennek a rendkívüli hírverésnek hála az is hallott, akit nem is érdekelnek az eféle címek vagy általában a videójátékok. És mint kiderült, ebbe a sorba a Stellarblade is beletartozik. Nem, nem olvastad félre, a Stellarblade is hallott a Stellar Blade-ről, és egy cseppet sem tetszett neki a dolog.

A Stellarblade egy amerikai filmprodukciós cég, ami most beperelte a Sonyt és a Shift Upot, amiért a Stellar Blade nevet használták a játékhoz. Illetve az IGN riportja szerint még egy meg nem nevezett biztosító céggel is pereskedni szeretne Griffith Chambers Mehaffey, a Stellarblade tulaja, mert ők szintén visszaélnek a védjegyeikkel. Mehaffey azt állítja, hogy már 2006 óta birtokában van a stellarblade.com, 2010 óta pedig multimédia szórakoztatási szolgáltatásokat nyújt ezen a néven. A helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy ugyan Project Eve-ként jelentette be a Shift Up a Stellar Blade-et 2019-ben, ők technikailag fél évvel korábban védették le ezt a nevet, mint az azt akkor már a gyakorlatban is használó Mehaffey (2023. január vs 2023. június).

A hangsúly persze azon lehet majd, hogy összetéveszthető-e az azonos név vagy logóhasználat miatt a játék és a cég a gyakorlatban. Bár nem hisszük, hogy ebben az esetben ez döntő lehet, elvégre az érintett cégek legfeljebb a Google keresésben nyomják le a stellarblade.com-ot, de valójában az a néhány ember, aki ténylegesen a produkciós céget keresi, az meg is fogja találni azt. Persze az sem garancia semmire, hogy a Shift Up hamarabb védette le a nevet, ha bizonyítható, hogy a Stellarblade régebb óta használta és ezért őket illette volna meg ez a jog eredetileg.

Mindenesetre is, meglepődnénk, ha ennek tényleg per lenne a vége. Mert ha így lesz, akkor Mehaffey azt szeretné, ha a Shift Up és a Sony abbahagynák a Stellar Blade név használatát, átadnának neki minden anyagot, amiben ez a név szerepel, hogy ő maga semmisíthesse meg őket, majd kártérítést fizetnének neki az ügyvédi költségeken túl.

Borítókép: Shift Up

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN