Mark Zuckerberg szerint nem a közösségi média miatt depressziósak a tinik

Mark Zuckerberg szerint nem a közösségi média miatt depressziósak a tinik

Mark Zuckerberg szerint „nincs ok-okozati összefüggés” a közösségi média és a tizenévesek mentális egészsége között. 

Az nem kérdés, hogy a közösségi média komoly függőséget okoz, az elmúlt években azonban a tekintetben is erősen vizsgálják a kutatók, hogy rendszeres használatuk hogyan befolyásolhatja a felhasználók lelki állapotát, különös tekintettel a tinédzserekre. Több tanulmány is napvilágot látott, elsősorban az Egyesült Államokban, amelyekben arra jutottak, hogy egyre több kamasz küzd depresszióval, és bár ennek a szakértők szerint több oka is lehet, szinte mindig az elsők között említik meg a közösségi médiát, ami véleményük szerint erős kihatással lehet a tinik hangulatára. Mark Zuckerberg persze másképp vélekedik erről.

A Facebookot és Instagramot is birtokló Meta vezetője szerint „a magas színvonalú kutatások többsége szerint nincs ok-okozati összefüggés ezek között a dolgok között”. Zuckerberg a The Verge-nek adott interjújában beszélt erről, ahol azt is megjegyezte, hogy a cégük helyesen jár el akkor, amikor megadják a szülőknek azokat az eszközöket, amelyekkel adott esetben korlátozhatják a gyermekük közösségi média használatát. Ez egybecseng azzal, amit a Meta vezetője a Kongresszusnak adott elő januárban, amikor azt mondta, hogy nehéz egyértelmű ok-okozati összefüggést kimutatni a közösségi média és a depresszió kialakuása között. Zuckerberg azt is megjegyezte, hogy a kutatások szerint ezeknek a platformoknak egyaránt lehet rossz és jó hatása is a serdülők mentális egészségére.

A Meta nemrégiben jelentette be azt is, hogy minden 18 év alatti felhasználó fiókját automatikusan priváttá teszik az Instagramon, és a tartalmak tekintetében a legszigorúbb szűrést fogják alkalmazni. Kikötés továbbá, hogy a „tinivé" minősített fiókokkal csak azok a felnőtt fiókok léphetnek kapcsolatba, akikkel már korábban is kapcsolatban álltak az oldalon. 

Borítókép forrása: Getty Images 

Kövess Minket!



Gamer szótár