Loptak, csaltak, hazudtak és most visszatértek a The Day Before megbukott fejlesztői

Loptak, csaltak, hazudtak és most visszatértek a The Day Before megbukott fejlesztői

Tovább folytatódik a Fntastic stúdió hihetetlen története.

Ha az lenne a feladatunk, hogy felsoroljunk pár játékot tavalyról, biztos vagyok benne, hogy sokak listájában ott szerepelne a The Day Before, azonban nem azért, mert annyira jól sikerült volna. A Fntastic által fejlesztett posztapokaliptikus túlélő MMO ígéretes projektként indult, azonban idővel egyre több csontváz esett ki a szekrényből, így a közönség vegyes érzelmekkel fogadta a 2023. decemberi korai hozzáférésű debütálást, amit több évnyi csúszás előzött meg. Ekkor jött azonban a hideg zuhany – amire számítani lehetett –, ugyanis kiderült, hogy a játék egy totális átverés, és semmi köze a beharangozott alkotáshoz. Így természetesen hatalmas bukó lett a vége, a Steam visszafizette a játékosok pénzét, a fejlesztők pedig angolosan távoztak. Normális esetben – már amennyire ebben volt bármi normálisnak nevezhető – ezzel véget is érne a történet, azonban a Fntastic most egy újabb projekt megvalósításához kéri a bizalmunkat és a pénzünket, mellyel feltámadhatnak hamvaikból.

A napokban Kickstarter kampányt indított a stúdió, hogy összeszedjenek 15 567 dollárt az új játékuk, az Escape Factory kiadásához – eddig mindössze 382 dollárt kaptak, és még 29 napjuk van a cél teljesítéséhez. Azt állítják, hogy tanultak múltbéli hibáikból, ezért egy újabb esélyt és az anyagi támogatásunkat kérik. Ez elég vicces, miután tömegeket próbáltak meg lehúzni teljesen egyértelmű módon.

„A bezárás után átgondoltuk múltbeli hibáinkat, és jelentős belső változtatásokat kezdeményeztünk a radikális javulás érdekében. Meghagytuk a külső önkéntesek bevonásának gyakorlatát, és most már teljes mértékben elköteleztük magunkat egy professzionálisabb megközelítés mellett. Az őszinteség, az átláthatóság és a közösségi szerepvállalás lett a legfontosabb prioritásunk." – írják a weboldalukon.

A honlapon elismerik, hogy kisebb, azonban ugyanazokból az emberekből álló csapattal dolgoznak, viszont furcsa módon semmiféle említést nem tesznek a Fntasticot alapító Eduard Gotovtsevról és Aisen Gotovtsevről, ami furcsa, bár érthető lépés. Itt számomra el is vész az őszinteség és az átláthatóság, nem mintha pár mondattal sikeresen meggyőzhető lennék a történtek után.

Az Escape Factory egyébként már egy ingyenesen kipróbálható demóval is rendelkezik Steamen. A stúdió azt ígérte, hogyha nem érik el a Kickstarteren kitűzött céljukat, akkor többé nem térnek vissza. Érdekes lesz figyelemmel kísérni, hogy a játékosok ismét bizalmat szavaznak-e nekik, én személy szerint semmi jóra nem számítók.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár