Az AI miatt újranyithat a legsúlyosabb amerikai atombaleset helyszíne

Az AI miatt újranyithat a legsúlyosabb amerikai atombaleset helyszíne

Öt évvel ezelőtt zárták be az atomerőművet, amit most az egyik tech óriás ismét üzembe hozna.

1979. március 28-án arra ébredtek a Pennsylvaniában található Londonderry Township lakosai, hogy a helyi atomerőmű kettes blokkja radioaktív gázokat bocsát ki, miután egy részleges zónaolvadás következett be. Bár akkoriban a szennyezést nem tartották annyira veszélyesnek, a frissebb kutatások szerint ezt alábecsülték. Persze nem egy Csernobil szintű katasztrófáról volt szó, azért a 45 évvel ezelőtti baleset mind a mai napig az Egyesült Államok történetének legsúlyosabbjának számít, és mint ilyen, elevenen él a lakosság kollektív emlékezetében.

A Three Mile Island-i erőmű egyes reaktora viszont egészen 2019-ig üzemelt, amikor is a gazdaságosságára hivatkozva kénytelen volt leállítani a rendszeresen karbantartott erőművet a Constellation Energy. Most viszont úgy fest, hogy újraindíthatják, hála a globálisan terjedő mesterséges intelligencia őrületnek.

A Microsoft ugyanis bejelentkezett a Constellationnél, hogy az AI és a felhőalapú szolgáltatásainak áramellátása érdekében szükség lenne az atomerőműre, ami a tervek szerint 835 megawatt szén-dioxid mentes villamos energiát állíthat elő a javukra. A 20 évre szóló megállapodás szerint a megfelelő engedélyek beszerzése és a felújítási munkálatok befejezése után legkésőbb 2028-ig újra üzembe állhat a reaktor – írja az IFLScience.

A Microsoft és a Constellation közös terve a helyi politikusokból lelkesedést váltott ki, hiszen ez mintegy 3 400 új munkahelyet fog teremteni. Azonban a lakosságból voltak, akik inkább tüntetőleg léptek fel, aggódva a 45 évvel ezelőtti baleset miatt. A terv ennek ellenére több mint valószínű, hogy megvalósul, mert az olyan cégek, mint a Microsoft, a Meta vagy a Google elképesztő energiaéhségű adatközpontokat üzemeltetnek, és a Goldman Sachs becslése szerint 2030-ra 160 százalékkal nőhet az energiaigényük csak az Egyesült Államokban, ezt pedig valamivel fedezni kell.

Borítókép: Valve

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár