Philips Evnia 49M2C8900L: A '49-es monitor-szörny, ami legális csalást tud az FPS-játékokban

Philips Evnia 49M2C8900L: A '49-es monitor-szörny, ami legális csalást tud az FPS-játékokban

Akkora, mint egy ház (kis túlzással) de ha egyszer felrakod az asztalodra, utána már nagyon fájó szívvel veszed le onnan ezt a monitort.

Igenis számít a méret, ne higgyetek annak, aki mást mond. Persze rossz az, aki rosszra gondol. Mi most éppen a gamer monitorokra gondoltunk, semmi másra. Gamer monitorokon belül is  a Philips Evnia 49M2C8900L-re, amit néhány hónapja kaptunk meg, hogy próbáljuk milyen a munka és a szórakozás a Philips család egyik legmenőbb darabjával. A nyár folyamán Budapesten is egy teljes napot szentelt annak az AOC és a Philips Monitors, hogy ismertessék aktuális eredményeiket, céljaikat, jövőképüket a sajtóval és persze legkiválóbb termékeiket is bemutatták.

A júniusi bemutatón is elhangzott, hogy a COVID19-pandémia lecsengése óta növekedést tapasztalnak többek között a gamer monitorok piacán is, egyre több játékos érdeklődik a minőségi és akár prémium kategóriás monitorok iránt, amik között talán még mindig újdonsült belépőnek tekinthető a Philips, de minőségben máris beérték versenytársaikat. Erről tanúskodik a 49M2C8900L is, ami valósággal levett minket a lábunkról és igencsak dolgoztatni kellett magunkat azon, hogy valahol fogást találjunk a terméken.

Fotó: Philips

Senkit nem untatnék azzal, hogy a szokásos és unalomig ismert, száraz specifikációkat sorolom, azokat a következő sorokban olvashatjátok:

  • Panel típusa: QD OLED
  • Képernyő átló: 48,9" (124,21 cm)
  • Kialakítás: Ívelt
  • Képarány: 32:9
  • Felbontás: 5120×1440
  • Képfrissítés: 144 Hz
  • Válaszidő: 0,03ms
  • Kontraszt: 1000000:1
  • Színmélység: 10 bit

Sokkal inkább beszélnénk a ténylegesen egyedi, okos, menő és hasznos funkciókról, amik nem csak gaming közben, de általános felhasználáshoz és munkához is tökéletes társsá varázsolják a monitort. Egyik ilyen nyilvánvalóan a termék minőségi összeszerelése és anyaghasználata. Erős, strapabíró, masszív elemekből áll a monitor, aminek bőven kell hely az asztalunkon, ám óriási méretéhez képest talapzata mégis kompakt. Elsőre ijesztőnek tűnhet, hogy egy ekkora monitort kell összerakni, de hibázni nagyon nem lehet vele, minden egyértelmű, minden egyszerű és minden gyorsan a helyére pattan. HDMI és DisplayPort kábellel érkezik a monitor, sőt még egy saját távirányítót kapunk a monitor tulajdonságinak minél egyszerűbb beállításaihoz és még egy Vesa mount is befért a dobozba, amivel akár falra is szerelhetjük a "kicsikét".

És ha már Vesa mount és falra szerelés, az Evnia 49M2C8900L Ambiglow technológiával szerelt, aminek lényege, hogy nem csak a szépség, de az immerzió miatt is extra világítást kapott a monitor hátulja. Ennek is többféle beállítási módja van, ha úgy tetszik használhatjuk egyszerű hangulatvilágításként, de arra is képes, hogy a lejátszás alatt lévő videó, az éppen futó játék képi világának színeit dinamikusan változtatva adja vissza, vagy hogy a videók, játékok hangjára reagálva adjon minél nagyobb élményt használójának. Fontos azonban megjegyezni, hogy az Ambiglow funkciók erőssége és minősége tapasztalatunk szerint nagyban függ attól, hogy az asztalon vagy a falon van-e a monitor, de még attól is, hogy milyen színű a monitor mögötti fal.

Óriási meglepetés volt már önmagában az, hogy a monitornak saját hangszórói vannak (ebben a méretben ez nem mindennapos) és az is, hogy azok egész jó minőséget hoznak. Játék közben nem helyettesítenek egy minőségi headsetet, ahhoz túlságosan kevesek például basszus terén, de az átlag monitoros hangszórókhoz képest óriási előrelépést jelentenek, amik általános felhasználáshoz abszolút tökéletesek.

A panel a maga közel 125 centis átmérőjével óriási, kell neki a hely az tény, de ha azt megkapja, akkor bőven meg is hálálja. A szokás profilok mellett - gaming, filmnézés, multitasking, videóvágás stb - külön állíthatjuk például azt is, hogy milyen játékkal játszunk (FPS, Racing, RTS), hogy milyen színbeállítások mellett szeretnénk dolgozni és persze óriási előnye méretének, hogy akár 3 átlagos méretű monitornak megfelelően is feloszthatjuk a panelt. Kép a képben és kép a képen funkcióval is rendelkezik, amikkel igazán gördülékennyé tehetjük a multitaskingot, a vágást, de akár a streamelést is. A Gray Zone Warfare-rel játszottam például úgy, hogy a monitor egyik felén futott maga a játék, a másik felét ketté osztva pedig a játék egyik online interaktív térképét tudtam figyelni és mellette még a Discord is elfért, hogy könnyedén tudjunk kommunikálni a haverokkal, akik szintén a szerveren játszottak.

Ezeket olvastad már?

És ha már GZW vagy igazából bármilyen más FPS-játék, gyakorlatilag egy beépített, legális hardveres csalás található a monitorban. Ez a SmartScope amivel képernyőnk tetejére egy aprócska téglalapot varázsolhatunk, ami fegyverünk célkeresztjének zoomolását mutatja. Egy olyan játékban, mint a GZW vagy mondjuk a Tarkov, amikben nincs célkeresztünk a HUD-on, ezzel nagyszerű előnyhöz juthatunk, hiszen bár egy aprócska kijelzőn, de extra nagyítással látjuk azt a területet amerre éppen célzunk. Elsőre furcsa, de néhány perc után elég hasznosnak bizonyuló funkció, ami bizonyos FPS-játékokban tényleg előnyt adhat használójának. Akárcsak a Shadow boost funkció, ami úgy teszi sokkal átláthatóbbá játékaink sötét részeit, hogy közben nem torzul a képernyő többi része, ami akkor lenne gond, ha simán az egekbe húznánk a fényerőt.

A SmartScope használat közben (Fotó: youtube.com/@TheProvokedPrawn)

A monitor legnagyobb erőssége azonban mégis csak a panel maga. A QD OLED kijelző és a 144 Hz-es képfrissítés kombója egy szinte tökéletes gamer monitort varázsol az eszközből. Remek kontrasztarány, gyönyörű színek, hibátlan betekintési szög. Persze sok éves probléma már az OLED panelek gyors elhasználódása, a panelek beégése. Szerencsére manapság ez már egyáltalán nem olyan nagy probléma, mint néhány éve volt és a különböző gyártók is tesznek azért, hogy minél tovább életben maradjanak az OLED panelek. A Philips például ezért hozta létre az OLED Panel Care funkciókat, amik folyamatos frissítésekkel, képernyő optimalizálással segítik feltornászni a panel élettartamát.

Nehéz fogást találni a 49M2C8900L-en, de nem lehetetlen. Furcsa és apró, ám bosszantó hibái vannak. Sok funkciója például nem érthető el sem kép a képben, sem kép a képen módban, és az is furcsa, hogy alapvetően nem lehet túlságosan magasra állítani a monitort, ami persze felhasználótól függ, kinek mi kényelmes, nekem picit alacsony volt. Ugyancsak kényelmetlen tud lenni, hogy használtam már pár nagy és ívelt monitort, ám a 49M2C8900L kevésbé ívelt mint az átlag, így egy picit többet kell forgatnod a fejed használat közben. Apróság, de több órás használat közben ez is számít.

Végezetül pedig nyilván nem mehetünk el az ára mellett sem. Félreértés ne essék, az hogy a Philips Evnia 49M2C8900L itthon 360-370 ezer forintért kapható, abszolút reális ár, fényében annak, hogy egy mennyire minőségi és sokszínű termékről van szó. Ugyanakkor tény, hogy a hazai piacon egy közel 400 ezres monitor nem az, amit a legnagyobb tömegek keresnek, nem az átlag felhasználók monitora ez, de nem is egy átlagos monitor!

Kövess Minket!



Gamer szótár