Ha nincs a symbolics.com, ma nem interneteznénk

Ha nincs a symbolics.com, ma nem interneteznénk

Jövőre tölti be a negyedik x-et a világ első domainje. 

Az internet létrejöttében az egyik legmeghatározóbb mérföldkő az első domain megalkotása volt, e nélkül ma gyakorlatilag internet sem létezne ma. A világ első webhelycímét, a symbolics.com-ot egy amerikai számítógépes cég, a Symbolics Computer Company igényelte meg, és immár lassan negyven éve, hogy 1985. március 15-én hivatalosan is bejegyezték.  

Bár azzal, hogy az első domain az övék lett, örökbe beírták magukat az informatika történetébe, a Symbolics Computer dicsősége nem tartott örökké. A vállalat által kifejlesztett Lisp operációs rendszer népszerűsége végül elhalványult, a cég a '90-es évek közepén pedig csődött jelentett. Bár a Symbolics Computer jelenlegi jogi státusza meglehetősen bizonytalan, a vállalat ezt követően egy jó darabig még biztosan létezett, akárcsak a Lisp operációs rendszer, amelyet még mindig használnak egyes vállalatok és kormányzati szervek, igaz csak nagyon korlátozott számban. A symbolics.com pedig még ma is él, a honlapon többek közt az első száz domaint is megtaláljuk - innen tudható meg, hogy első öt domain között a bbn.com, az Oracle által beregisztrált Think.com, az mcc.com és a HP által bejegyzett dec.com volt még ott. A cikk írásának pillanatában egyébként a domainnamestat.com adatai szerint ma 773 millió körül jár a regisztrált webhelycímek száma.

Ami pedig a magyarokat illeti, az első hazai domaineket 1991. október 7-én jegyezték be, a legelső .hu-t pedig a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének, a híres-neves MTA-SZTAKI tudhatja magáénak. 

Borítókép forrása: JoshuaWoroniecki/Pixabay 

Kövess Minket!



Gamer szótár