Lassan ötven éve, hogy az első spamet elküldték

Lassan ötven éve, hogy az első spamet elküldték

Gondoltad volna, hogy az első levélszemét még a ’70-es években indult útnak? 

A spamet, azaz a levélszemetet senkinek sem kell bemutatni, az e-mailen keresztül kapott kéretlen reklámanyagokkal ugyanis sajnos nap mint nap találkozik az ember. Azt gondolhatnánk, hogy az első reklámlevelek valamikor a kétezres évek elején indultak útnak, pedig a szomorú igazság az, hogy már akkor velünk voltak, amikor az internet még csupán gyerekcipőben járt.

Az első levélszemetet ugyanis a '70-es évek végén indították útnak, a mindenkit érdeklő kérdésre pedig, hogy ki volt az a megátalkodott gazember, aki ilyesmire vetemedett, a válasz az, hogy a DEC. Egészen pontosan a Digital Equipment Corporation informatikai cég marketingmenedzserének, Gary Thuerknek támadt az a fantasztikus" ötlete, hogy a cég legújabb VAX számítógépeit úgy szeretné népszerűsíteni, hogy az ARPANET-et, a modern internet elődjét egy tömeges promóciós kampányban használja fel. 

Így történt, hogy Thuerk 1978. május 3-án szélnek eresztette a történelem legelső spamét, amelyet 393 gyanútlan ARPANET-felhasználónak küldött szét, és amelyben a DEC új számítógépes modelljeinek bemutatójára hívta meg az érintetteket - olvasható a The Daily Star cikkében. A hatás persze nem maradt el: megszámlálhatatlan panasz érkezett a semmiből jött e-mailre, a helyzet pedig egészen odáig fajult, hogy az ügy miatt az Egyesült Államok Védelmi Információs Rendszerek Ügynöksége (DISA) végül hivatalos feljelentést is tett Thuerk cégénél. Az ötlet ugyanakkor bevált, a művelet ötletgazdája szerint a szétküldött e-mailek miatt legalább 13 millió dollár értékben adott el számítógépeket. A többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem.

És hogy miért pont spam a spam? A levélszemét angol elnevezése egy Monty Python-filmhez köthető, pontosabban annak egy jelentéhez, amelyben a szereplők egy étteremben üldögélnek, és azon hőbörögnek, hogy a spam „borzalmas, mindenütt jelen van és elkerülhetetlen”. Ekkorian a spam alatt persze még nem az elektronikus reklámüzenetet értették, hanem a löncshúst, ami a spiced pork and ham szavak összevonásából kapta a nevét, és amit szintén sokan ki nem állhattak. 

Borítókép forrása: Abusic

Kövess Minket!



Gamer szótár