Joker 2: Tényleg a Nolan-féle Batman trilógiához kötődik a film?

Joker 2: Tényleg a Nolan-féle Batman trilógiához kötődik a film?

Majdnem hibátlan a film befejezése, de a Warner még ebbe is bele tudott rondítani.

Immár a hazai mozikban is látható 2019 egyik legnagyobb meglepetésfilmjének, a Jokernek a folytatása. A DCEU haldoklása közepette Todd Phillips valami csoda folytán megrendezhette a Jokert, amit erősen szétválasztottak a többi DC-filmtől, gyakorlatilag egy külön univerzumként kezelik, aminek semmi köze ahhoz, amit előtte láttunk a DC-től sőt, a sztorik alapjául szolgáló képregényektől is jóval messzebbre rugaszkodott a film, mint bármelyik másik DC adaptáció. A 2019-es Joker óriási anyagi siker volt, ugyanakkor a kritika erősen lehúzta. Most itt a folytatás, a Joker: Folie à Deux ami a kritikusok tetszését továbbra sem nyerte el, sőt úgy tűnik most a nézők egy része is csalódott. Munkatársaink közül Dudu látta a filmet még a premier előtt, az ő véleményélt a PC Guru videójában hallhatjátok.

A sajtóvetítéshez képest egy nappal később én magam is megnéztem a filmet és bár aláírom, hogy nem tudta négyzetre emelni az első rész minőségét, sőt még talán elérni sem azt, számomra mégis nagyon tetszett. Borús, szomorú, remekül passzolnak bele a dalok, a színészi alakításokra egy szavunk sem lehet, Joaquin Phoenix Arthur Fleckje még mindig elképesztő egyben letargikus, Lady Gaga Harley Quinnje pedig bár nem tökéletes, de kellően őrült és talán az egész film leginkább képregényhű szereplője, már ami a karakter motivációit és mentalitását illeti. Itt és most viszont pusztán néhány másodpercről, a film utolsó jeleneteiről akarok beszélni, ami véleményem szerint egyben a film legjobb és legrosszabb része is.

Innentől minden szó erősen spoileres, csak az olvasson tovább aki látta a filmet!

Ismétlem, innentől minden spoileres, csakis saját felelősségre olvass tovább. Most pedig, hogy immár csak azok vannak itt, akik már látták a filmet: Arthur Fleck, vagyis Joker a film végén meghal. Nekem ezzel semmi problémám nincs, ez volt a logikus döntés és azt az utat sem tudom kritizálni, ami mentén a karakter eljut a lezárásig. Arthur Flecknek meg kellett halnia, ez viszont nem azt jelenti, hogy Joker is meghalt. Sőt! Én számos képregényből, azok összességéből, azt szűrtem le Joker kapcsán, hogy még ha ez nincs is kimondva úton-útfélen, de maga a karakter nem egy személy, sosem lehet egyetlen személy. Sokkal inkább egy tragédia, egy történet, egy eszme, egy görbetükör Batman elé tartva, ezt a karaktert pedig többen is megszemélyesíthetik. A Joker 2 pedig épp egy ilyen lezárást ad. Arthur Flecket az Arkhamban késeli meg egy elítélt, akit a film során többször látunk, de csak egy-két másodperc erejéig. 

Különösebb indoka nincs, egy őrült, magából teljesen kifordult emberről van szó, aki mielőtt megöli, elmond Arthurnak egy viccet, aminek ugyanaz a csattanója, amit Arthur is elmondott az első filmben a Murray Showban.

„You get what you f...ing deserve!"

Arthur összeroskad, a gyilkos pedig őrült kacagásban tör ki, gyakorlatilag az új Jokerré válva, életben tartva a karakter szellemiségét a puszta emberi halandóságon túl. Számomra ez egy hibátlan befejezés lenne, ha... Sajnos vagy egy ha. Miközben ugyanis azt láttjuk, hogy a kamera az életét kilehelő Arthurra fókuszáll, a háttérben még elkaphatjuk, hogy a gyilkos a szájába dugja pengét és felszakítja szájának mindkét sarkát. Ismerős?

Ilyen mosolya volt a Nolan-féle Batman trilógia Jokerének is. Nem állítom és a készítők sem jelentették ki, hogy Arthur Fleck gyilkosa ugyanaz a Joker lenne, akit a Sötét lovagban is láttunk, mégis kikerülhetetlen párhuzam, ami egyszerű easter eggnek túl sok lenne. Mi értelme van akkor ennek? Miért kell értelmezhetetlenül összemosni a két filmet, ami két külön univerzumban játszódik és amik pont azért működnek egymás mellett, mert semmi közük a másikhoz?! Kíváncsian várom, hogy erre hivatalos választ kapjunk a film készítőitől, de erős a gyanúm, hogy ez nem az írók és nem a rendező ötlete/döntése volt, sokkal inkább a stúdióé. Azé a Warneré, ami sorban szalad bele a pofonokba és még egy ilyen számomra tökéletes befejezést is árnyalni tudnak az erőltetett hülyeségükkel.

Te mit gondolsz? Ha láttad már a filmet, mit szóltál a lezáró képsorokhoz?

Kövess Minket!



Gamer szótár