Egy friss kutatás szerint hiába a sok negatív élmény, a FoMO az online térbe hajszolja a lányokat

Egy friss kutatás szerint hiába a sok negatív élmény, a FoMO az online térbe hajszolja a lányokat

Bár a legtöbb lányt, fiatal nőt ért már valamilyen atrocitás az interneten, sokan mégsem hajlandók szünetet tartani a közösségi médiában, mert attól félnek, hogy kimaradnak valamiből. 

Rengeteg atrocitás érheti a felhasználókat az online térben, különös tekintettel a fiatal nőkre, akik halmozottan ki vannak téve a zaklatásnak. A Girlguiding nevű, lányokat tömörítő jótékonysági szervezet legfrissebb felmérése szerint a 7 és 21 év közötti lányok több mint háromnegyede (77%) tapasztalt bántalmazást az online térben az elmúlt egy évben - számolt be a kutatásról az Independent. A bántalmazás definíciójába a rosszindulatú megjegyzésektől elkezdve a kéretlen intim képeken át a megfélemlítésig minden beletartozik.

A kutatás szerint a 7 és 21 éves kor közötti korcsoportban 10 lányból csaknem 4 (38%) nyilatkozott úgy, hogy találkozott már olyannal, amikor egy személy nem annak adta ki magát, aki. A kutatás résztvevői továbbá a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmaiknak is hangot adtak: a megkérdezettek több mint fele (59%) mondta azt, hogy tart attól, hogy az MI segítségével hamis képeket készíthetnek róluk.

A felmérés során az is kiderült, hogy a számos negatív élmény ellenére a lányok mégis több mint fele (57%) nyilatkozott úgy, hogy nem szívesen szakad el a közösségi médiától, és e mögött a FoMO, vagyis az attól való félelem bújik meg, hogy valamiből kimaradnak. Érdekesség, hogy a FoMO érzése egyenesen nő a kor előrehaladtával: míg 11-16 évesek körében 55 százalékukra, addig a 17-21 éves korosztályban már a 60 százalékukra jellemző ez a fajta hozzáállás. 

A Girlguiding kutatása a szexizmusra is kitért, ami továbbra is szinte az élet minden területén jelen van, és emiatt sok lány sebezhetőnek és bizonytalannak érzi magát. A kutatás kimutatta, hogy a 13-21 éves korcsoportban 10-ből 6 lány (59%) látott vagy tapasztalt már szexuális zaklatást, a 11-21 éves lányok 85 százaléka pedig azt mondta, hogy a hétköznapokban is szexista megjegyzéseket kell elviselniük, legyen szó az offline (53%) vagy épp az online (73%) térről.

Borítókép forrása: iStock 

Kövess Minket!



Gamer szótár