Brutális kettős gyilkosság miatt blokkolták a Discordot egy országban

Brutális kettős gyilkosság miatt blokkolták a Discordot egy országban

Különböző, a platformon megtalálható csoportok miatt döntött úgy a bíróság, hogy betiltják.

Nem ez az első alkalom, hogy Törökország a különböző tiltásainak köszönhetően kerül a reflektorfénybe. Gondoljunk csak vissza arra, mikor augusztusban elérhetetlenné tették az ország lakói számára a gyerekek egyik legnépszerűbb játékát a Robloxot , melynek hatására az emberek csoportosan mentek ki az utcára azt skandálva, hogy „Roblox gyere vissza”. Ezenfelül rövid időre de blokkolták az Instagrammot, a Twitchet, a YouTube-ot, az X-et, a TikTokot és más platformokat is. Most pedig a Discordra került sorra, és vált elérhetetlennél Törökországban.

A történtek mögött az áll, hogy a bíróság így szeretne megszabadulni azoktól a csoportoktól, melyek a Discord felületét használják különböző erőszakos cselekmények ábrázolására és szervezésére. Mindez annak apropóján került előtérbe, hogy a hétvégén két fiatal nőt brutálisan meggyilkolt egy férfi – aki kapcsolatban állt ezekkel a csoportokkal –, majd öngyilkos lett. Azóta már őrizetbe vették a csoport két moderátorát is.

„Határozat született arról, hogy eltávolítjuk az összes hozzá kapcsolódó tartalmat, és blokkoljuk a hozzáférést Törökországból a megadott URL-ekhez, mivel eléggé erős gyanúval a „gyermekek szexuális zaklatása és obszcenitása”-hoz van köze. Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük fiataljainkat és gyermekeinket, a jövőnk generációját a közösségi médiában és az interneten megjelenő káros és illegális tartalmaktól” – írta X-en a török igazságügyi miniszter, Yilmaz Tunc.

A tiltás előreláthatólag végleges, így az ország lakosai mostantól csak VPN segítségével használhatják a felületet.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár