Elon Musk szerint a kutyádat, sőt a gyerekedet is nyugodtan rábízhatod a Tesla robotjára

Elon Musk szerint a kutyádat, sőt a gyerekedet is nyugodtan rábízhatod a Tesla robotjára

A Tesla Cybercab eseményének fő sztárja a Robovan névre keresztelt kisbusz volt, de azért Optimus is odatette magát. 

Hosszú évek óta készül az Optimus névre hallgató humanoid robot a Tesla műhelyében, amit elsősorban olyan feladatok elvégzésére szánnak majd, amelyek az emberek számára túlságosan monotonak, vagy adott esetben még veszélyesek is lehetnek  – gondoljunk csak az összeszerelőüzemekre. A Tesla vezére, Elon Musk szerint azonban az Optimus amolyan háztartási robot is lesz, ami a ház körüli teendők elvégzésében segíthet nekünk, sőt  akár a családtagjaink felügyeletét is rábízhatjuk.

Musk a nemrégiben lezajlott Cybercab nevű rendezvényen beszélt arról, hogy az Optimus alapvetően „bármire képes”, a növények meglocsolásán át a fűnyíráson és a kutyasétáltatáson keresztül a gyermek-felügyeletig. Hogy ki merné rábízni a kutyáját, nem beszélve a gyerekéről egy humanoid robotra, nem tudjuk, annyi biztos, hogy Musk jó szokásához híven ismét nagy szavakat használt, azt nyilatkozta ugyanis, hogy az Optimus robot lesz a „valaha készült legnagyobb termék”.

Az Optimus köztetek fog járni” – üzente a milliárdos üzletember az eseményen, ahol a szóban forgó robot jó néhány példánya sétált ki a nézőtérre, és lépett interakcióba a vendégekkel – az egyik robot még kő-papír-ollót is játszott egyikükkel. Musk azt is mondta, hogy a humanoidok a jövőben 20 ezer és 30 ezer dollárt között lesznek majd beszerezhetők. 

Bár az Optimusok bevonulása kétségkívül hatásos húzás volt Musk részéről, az esemény igazi sztárja a Robovan névre keresztelt robotaxi volt, ami nagyjából azt hozta, amit vártak tőle - elektromos önvezető szállítást -, ami viszont nagy meglepetés volt vele kapcsolatban az a mérete: a szóban forgó jármű ugyanis egy kisbusz lett, ami akár 20 ember szállítására is alkalmas lehet. A Tesla egyébként egy tényleges robotaxit is bemutatott, ami a Cybercap nevet kapta. 

Az önvezető kisbuszt a 4. perctől az alábbi videóban bárki megtekintheti teljes életnagyságban (előtte a Robotaxié a főszerep), a felvétel végén pedig a bevonuló Optimusokat is láthatjuk. 

Borítókép forrása: Tesla 

Kövess Minket!



Gamer szótár