Nyomasztó videójátékkal küzdenek az iskolai lövöldözések ellen a szülők

Nyomasztó videójátékkal küzdenek az iskolai lövöldözések ellen a szülők

Amikor a videójátékok rendszeresen az iskolai lövöldözések kiváltóiként kerülnek elő, furcsa látni, hogy valaki pont ezt a médiumot választja a további tragédiák megelőzéséhez.

Az erőszakos videójátékokat a média előszeretettel mossa össze az Amerikai Egyesült Államokban az iskolai lövöldözésekkel. Hogy ez mennyire indokolt vagy helyénvaló, azt nem tisztünk eldönteni. Az viszont kétségtelen, hogy például a Call of Duty vagy Grand Theft Auto széria rögtön előkerül, amikor egy ilyen tragédiáról számolnak be a hírekben. Sőt, előfordul, hogy erre a narratívára reagálva a szülők akár perelni is hajlandóak a videójátékok kiadóit, fejlesztőit.

Ezzel párhuzamosan természetesen az a diskurzus is beindul ilyenkor, hogy az amerikai fegyverviselési törvények, jogok vagy az ezek védelméért lobbizó fegyvergyártók felelőssége milyen és mekkora ezekben az eseményekben. A Change the Refet lényegében erre a kérdésre reagálva alapította Manuel és Patricia Oliver, akik 2018-ban egy iskolai lövöldözésben veszítették el a 17 éves fiúkat, Joaquint. A parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskolában a 19 éves Nikolas Cruz 14 diákkal és 3 alkalmazottal végzett, amikor egy legálisan vásárolt AR-15-össel támadt a helyszínen tartózkodókra. Cruzt ezért 2022-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

A Change the Ref elsősorban az iskolai lövöldözések problémakörére kívánja felhívni a figyelmet. Másodsorban viszont ezek visszaszorítása érdekében az amerikai fegyverszövetség (NRA) befolyásának csökkentéséért, és így az ő érdekeiket szolgáló fegyverviselési törvények megváltoztatásáért küzd. A szervezet az üzenetének terjesztéséhez pedig meglepő módon most egy olyan megoldást választott, amit a korábban is említett narratíva miatt egészen eddig elképzelhetetlennek tartottunk volna: saját videójátékot fejlesztettek.

A The Final Exam nem egy hagyományos játék, a célja a szórakoztatás helyett az iskolai lövöldözéssel kapcsolatos edukáció. A kb. 10 perces programban nincs vér, nem lőnek a játékosra és az sem lövöldözhet, továbbá nincs ijesztgetés vagy jump scare sem benne. Viszont már attól is különösen nyomasztó lesz az egész élmény, hogy az iskola termeiben, folyosóin sétálva hallhatóak a borzalmas események a háttérben, valamint a játékosnak olykor QTE-kkel kell visszafolytania a lélegzetét, hogy ne bukjon le.

Az remek kérdés, hogy az ingyenesen letölthető játék vagy ennek a híre képes lesz-e előrébb mozdítani az Oliverek és a Change the Ref ügyét az USA-ban. Ha viszont érdekel a The Final Exam vagy a téma maga, akkor érdemes ellátogatni az angol nyelvű hivatalos oldalra, ahol a letöltőlink mellett további információk találhatóak az iskolai lövöldözések problémaköréről és a szervezet által felvázolt megoldásokról.

Borítókép: Treyarch

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár